Vypadávanie vlasov: Aké sú jeho príčiny a riešenia?

Vypadávanie vlasov, inak povedané alopécia, je do určitej miery prirodzený a normálny stav. Každý deň nám totiž vypadnú desiatky vlasov, čo si možno ani neuvedomujeme. Kedy však treba zbystriť pozornosť, aké sú príčiny vypadávania vlasov a ako podporiť ich rast?

Čo je vlastne vypadávanie vlasov? Na hlave máme stovky tisíc vlasových korienkov, ktorých cieľom je produkovať vlasy a udržať ich. Aktivita vlasových korienkov však môže neustále kolísať, vplyvom rôznych faktorov. Niektoré sú aktívne, iné zase nie a vtedy nastáva vypadávanie vlasov.

rast-vlasov

U mužov i u žien

Častejšie je vypadávanie vlasov u žien, no vyskytuje sa aj u mužov. Trápi veľkú časť populácie, pričom mnohí ľudia tento stav zvyknú podceniť. To však nie je správne. Padanie vlasov by sa malo riešiť čím skôr. Ak zareagujete rýchlo, môžete celý proces efektívne zvrátiť.

Vedeli ste, že: liečbou vypadávania vlasov sa zaoberá špecialista trichológ? Ide o dermatológa, ktorý sa zameriava na liečbu abnormalít vlasov a pokožky hlavy.

Normálne vs. nadmerné vypadávanie vlasov

Za normálne vypadávanie vlasov sa považuje stav, kedy vám počas dňa vypadne maximálne 100 vlasov. Samozrejme, to nie je šanca spozorovať a určite si teraz nemusíte počítať každý jeden vypadnutý vlas. Nadmerné vypadávanie vlasov nastáva v situácii, ak vám z nich veľmi veľa ostane po česaní na kefe, prípadne na oblečení alebo po spánku na vankúši.

vypadávanie-vlasov

Vypadávanie vlasov – príčiny

Nájsť príčinu vypadávania vlasov je veľmi kľúčové. Vďaka nej totiž tento problém vyriešite veľmi rýchlo a efektívne. Aké sú najčastejšie príčiny vypadávania vlasov?

Nedostatok vitamínov a minerálov

Medzi hlavné príčiny vypadávania vlasov patrí rozhodne nedostatok vitamínov a minerálov. Nedostatok železa a zinku vedie k výraznému oslabeniu vlasov. Lámavosť a suchosť vlasov zase spôsobujú vitamíny, ako napríklad vitamín D a E.

vitamíny

Stres

Stres a psychické zdravie úzko súvisí s fyzickým zdravím. Preto, ak zažijete nejakú stresujúcu situáciu, môže to vo vás ponechať dôsledky po istú dobu. V takýchto situáciách je vypadávanie vlasov normálne, no ak pretrváva dlhodobo a neustupuje, môže ísť o vážnejší problém, ktorý je potrebné riešiť.

stres

Hormonálna nerovnováha

Problémy so štítnou žľazou, kolísanie hormónov počas tehotenstva, pôrodu či menopauzy. To všetko môže súvisieť s vypadávaním vlasov. V takomto prípade je na mieste dať si spraviť testy na jednotlivé hladiny hormónov v tele, vďaka čomu zistíte na čom ste. Pri zlepšovaní dôsledkov menopauzy či znormalizovaní hladín hormónov môže pomôcť aj Maca peruánska, ktorá sa na tieto účely používa už tísícky rokov.

hormonálna-rovnováha

Genetická predispozícia

Existuje aj typické dedičné vypadávanie vlasov, ktoré častokrát vedie hlavne k plešateniu. Ide o tzv. androgénnu alopéciu. Preto, ak máte v rodine takéto ochorenie, môže sa vyskytnúť aj u vás, no nie je to pravidlom.

Vedeli ste, že: androgénna alopécia úzko súvisí s produkciou pohlavných hormónov? Týmto ochorením trpí veľká časť populácie. Len na Slovensku to je okolo milióna žien a mužov.

genetika_1

Užívanie liekov

Príčinou vypadávania vlasov môže byť aj užívanie liekov a ich vedľajšie účinky. V tomto prípade ide hlavne o lieky proti artritíde, ochoreniam srdca či hypertenzii. Preto, ak začnete na sebe pozorovať pri užívaní liekov väčšie vypadávanie vlasov, neváhajte to konzultovať s lekárom.

lieky

Čo na vypadávanie vlasov?

Chcete mať krásne a dlhé vlasy? Prinášame vám rady, čo pomáha na vypadávanie vlasov a zároveň, čo podporuje ich rast. Potrebné je však vedieť, že by ste mali tieto odporúčania dodržiavať dlhodobo a pravidelne. Výsledky po určitej dobe prídu, treba byť len trpezliví.

Doplnenie živín

Máte nedostatok vitamínov a minerálov? Neváhajte ich doplniť. Nachádzajú sa v ovocí a zelenine, no v oveľa väčšom zastúpení sú vo výživových doplnkoch. Napríklad, štúdie dokázali, že moringa, strom pochádzajúci zo severnej Indie, obsahuje všetky potrebné nutrienty, vrátane vitamínov a minerálov. Obsahuje vitamín A, B2, B6, C, proteíny či magnézium.

moringa-kapsule

Moringa na rast vlasov

Jednou z mnohých výhod moringy je skutočnosť, že podporuje rast vlasov. Keďže v jej zložení nájdeme v bohatom zastúpení vitamín A, vitamín B a omega – 3 mastné kyseliny, dochádza k efektívnemu vyživeniu a podpory rastu vlasov. Skvelou správou je, že moringu je možné užívať v rôznych formách. Jednou z najobľúbenejších sú moringa kapsule, ktoré vynikajú jednoduchým užívaním a zachovaním všetkých nutričných zložiek

Moringa sa označuje aj ako ,,strom života“. Je to vďaka bohatému obsahu nutričných látok. Okrem podpory rastu vlasov, posilňuje tiež obranyschopnosť organizmu, eliminuje zápaly a zmierňuje skoré prejavy starnutia.

Ak teda chcete vypadávanie vlasov vitamíny, moringa je výborným riešením, pretože ide o čisto prírodný produkt. Pre dosiahnutie účinkov je však potrebné pravidelné a dlhodobé užívanie výživového doplnku s obsahom tejto jedinečnej rastliny.

 


Lieky na vypadávanie vlasov

V súčasnej dobe sa vyrábajú prípravky na rast vlasov vo veľmi veľkom množstve. Vo väčšine prípadov však ide len o marketingový ťah. Žiadne zázračné medvedíky nie sú na vypadávanie vlasov tak účinné, ako o nich hovoria reklamy. Pravdepodobne ide len o placebo efekt. Vypadávanie vlasov môžete riešiť aj použitím liekov, no viac sa odporúčajú vitamíny na rast vlasov a výživové doplnky s obsahom nutričných látok.

Nezabúdajte: Tabletky na vypadávanie vlasov sa predpisujú v prípade, že ide o skutočne nadmerné padanie jednotlivých prameňov. Neodporúča sa ich však užívať dlhodobo, pretože častokrát prinášajú aj nepríjemné vedľajšie účinky.

lieky_1

Výber vhodného šampónu

Oblúkom sa vyhýbajte príliš lacným šampónom. Cena je možno na prvý pohľad lákavá, no ak šampón použijete, rýchlo zistíte, že zodpovedá kvalite. Starajte sa o svoju korunu krásy a doprajte jej to, po čom skutočne túži. V prvom rade sa neváhajte zamerať na zloženie, ktoré by malo byť čisto prírodné.

Bez akýchkoľvek chemických látok, ktoré by mohli vlasom uškodiť. Dnes si môžete zakúpiť aj šampón na rast vlasov, ktorý je priamo určený na podporu rastu, ich výživu a regeneráciu vlasovej pokožky.

vhodný-šampón

Zmena životosprávy

Dlhé a krásne vlasy dosiahnete aj vďaka zmene životosprávy. Čo to však v praxi znamená? Mali by ste konzumovať viac zdravých a vyvážených jedál. Je totiž známe, že pokiaľ budete jesť tučné, kalorické jedlá a sladkosti, vypadávanie vlasov môže byť sprievodným javom.

Veľmi záleží aj na pitnom režime. Denne by ste mali vypiť približne 1,5 – 2 litre čistej vody. Pokiaľ nebudete piť dostatok vody, môže dôjsť k nadmernému vypadávaniu vlasov, pretože vaše telo bude dehydratované.

Nezabúdajte: Možno by ste neverili, no na vypadávanie vlasov vám pomôže aj pravidelný pohyb. Ten totiž pomáha aj proti stresu, ktorý sa považuje za jeden z najväčších faktorov vzniku vypadávania vlasov.

chudnutie_3

Stop žehleniu vlasov!

Asi ste už neraz počuli o tom, že žehlenie vlasom len škodí. Pri žehlení si totiž nechtiac vytrhávate vlasy, ktoré sa následne zlomia a postupne rednú. Okrem iného, táto metóda vyrovnávania vlasov spôsobuje aj nepríjemný krepovitý efekt. V takomto prípade budete užívať vitamíny na vypadávanie vlasov márne. Najlepším spôsobom je prestať si žehliť vlasy a nájsť si inú metódu na ich úpravu.

Praktický tip: Pokiaľ sa žehlenia vlasov nechcete vzdať za žiadnych okolností, kúpte si skutočne kvalitnú žehličku s ochranným efektom. Pred samotnou metódou vyrovnania vlasov sa odporúča aplikovať prípravok na ochranu vlasov pred teplom a ich poškodením.

 
//