Hemoroidy: aké sú príčiny, prejavy a možnosti liečby?

Hemoroidy trápia viac ako polovicu populácie, najmä po 50. roku života. Tento zdravotný problém sa však môže objaviť aj u mladších ročníkov, rovnako u žien aj u mužov. Pokiaľ sa hemoroidy neliečia, ich stav sa môže výrazne skomplikovať.

Čo sú hemoroidy? Označiť sa môžu aj ako chorobne rozšírené žily, ktoré sa nachádzajú v oblasti konečníka. Ich stav sa môže zo dňa na deň zmeniť. Častokrát dochádza ku vzniku zápalu, opuchu či krvácaniu.

Nezabúdajte: Štúdie hovoria o tom, že hemoroidy najčastejšie postihujú ľudí vo veku nad 50 rokov. Našťastie však ide o liečiteľné ochorenie.

jak-poznat-hemeroidy

Vonkajšie vs vnútorné hemoroidy

Čo sa týka vonkajších hemoroidov, tie nájdete na povrchu konečníka, prípadne v okolí análneho otvoru. Je pre nich charakteristické, že sú nebolestivé a nekrvácajú. Mnoho ľudí tak o nich nevie až do chvíle, kým nevznikne problém – v tomto prípade uzlík, ktorý je mimoriadne bolestivý. Ako viete, že máte uzlík? V análnej oblasti cítite tlak, avšak akonáhle uzlík praskne, uľaví sa vám.

Za nebezpečnejšie sa považujú vnútorné hemoroidy, ktoré sa nachádzajú hlbšie v análnej oblasti. V takomto prípade je sprievodným javom krvácanie, predovšetkým pri odchode stolice. Vnútorné hemoroidy môžu vyústiť aj do pokročilejšieho štádia, kedy žily naplnené krvou vystúpia von z konečníka. Ľudia s takýmto štádiom hemoroidov si ich musia vracať sami späť do konečníka, čo je rozhodne veľmi nepríjemné.

Zaujímavosť: Vonkajšie hemoroidy sú častokrát bolestivejšie, nakoľko sa nachádzajú v oblasti, kde sú typické nervové zakončenia. Avšak nebezpečnejšie sú v tomto prípade vnútorné hemoroidy, keďže o nich dlhé roky ani nemusíte vedieť.

vnútorné-hemeroidy

Čo spôsobuje hemoroidy?

V akých prípadoch vznikajú hemoroidy? Najčastejšie v situácii, kedy je na žily v okolí konečníka vyvíjaný nadmerný tlak. Medzi hlavné príčiny vzniku patrí dlhé sedenie, chronická zápcha alebo hnačka, genetická predispozícia, zdvíhanie ťažkých bremien, obezita, análny pohlavný styk či tehotenstvo. Príčinou je aj pribúdajúci vek, nakoľko po 50. roku života je výskyt hemoroidov častejší.

Najčastejšie prejavy hemoroidov

Príznaky závisia hlavne od typu hemoroidov, ktorý máte. Pri vnútorných hemoroidoch sa objavuje krv na toaletnom papieri, ktorá sa objaví po vyprázdnení či koža, ktorá vyčnieva z konečníka. Pri vonkajších hemoroidoch je veľmi časté svrbenie okolo konečníka, ktoré je mimoriadne nepríjemné, hnačka, opuch v okolí konečníka, a tiež aj bolesť, ktorá sa objavuje najmä pri dlhšom sedení.

hemeroidy-

Čo pomáha na hemoroidy?

Nakoľko sú hemoroidy liečiteľné, existuje niekoľko odporúčaní, ktoré vám môžu pri tomto probléme pomôcť. Veľmi často ľudia chodia aj na operácie hemoroidov, no ak sa tento problém dá zvrátiť prírodnou a prirodzenou cestou, určite ju uprednostnite. Operácia hemoroidov sa totiž realizuje v závažnejších štádiách.

Kľúčová je úprava stravy

Váš jedálniček by ste mali upraviť tak, aby ste nemali problém s tvrdou stolicou alebo zápchou. Odporúčame vám preto konzumovať potraviny bohaté na vlákninu. Jeden z častých dôvodov vzniku hemoroidov je totiž tvrdá stolica. Medzi veľmi dobré zdroje vlákniny patrí hnedá ryža, ovsené vločky, pohánka, mrkva, celozrnná pšenica či hrušky. Takéto potraviny zmäkčujú stolicu a uľahčujú jej prechod črevami.

vláknina_2

Praktický tip: V jedálničku obmedzte konzumáciu potravín, ktoré spôsobujú vznik tvrdej stolice. Medzi takéto potraviny patrí káva, alkohol, rafinovaný cukor či kofeínové nápoje.

Efektívne doplnky stravy

Stravu bohatú na vlákninu neváhajte doplniť aj o výživové doplnky. V tomto prípade je mimoriadne účinný produkt s názvom Green Detox, ktorý obsahuje zmes štyroch účinných superpotravín ako je spirulina, chlorella, moringa a zelený jačmeň. Kombináciou týchto zložiek dochádza aj k výraznému zlepšeniu trávenia a posilneniu imunity.

detox_4

Pite dostatok tekutín

Na to, aby ste udržali svoju stolicu mäkkú, budete potrebovať piť dostatok tekutín. Výborným riešením sú aj niektoré bylinky a čaje pripravené z nich. Odporúča sa hlavne rebríček, pagaštan či žihľava. Odborníci odhadujú, že muži by mali denne vypiť 13 pohárov vody a ženy 9 pohárov vody. Záleží však aj od veku, fyzickej aktivity počas dňa či hormonálnej aktivity.

pitný-režim_1

Pestrec mariánsky a jeho sila

Aj napriek tomu, že mnohí ľudia si pestrec mariánsky spájajú hlavne s pečeňou, dokáže do vysokej miery podporiť a zlepšiť trávenie. Upravuje trávenie, dodáva telu vlákninu a zlepšuje aj vyprázdňovanie. Ide o čisto prírodný produkt, ktorý dodáva telu potrebné vitamíny, živiny a minerály. Okrem iného, pestrec mariánsky stimuluje aj tvorbu žlče. Tá je dôležitá pre správny rozklad tukov a absorpciu živín. Takýto proces tak zmierňuje tráviace problémy, medzi ktoré patrí nadúvanie, pálenie záhy či ťažkosti s trávením tukov.

 

Masti na hemoroidy: sú skutočne tak účinné?

Až 90 % ľudí, ktorí trpia hemoroidmi, sa obrátia na pomoc lekárnikov. Tí najčastejšie odporúčajú použitie mastí. Kvalitná masť na hemoroidy by mala obsahovať látku s názvom lidokaín. Tá totiž pôsobí anesteticky, čo znamená, že zmierňuje bolesť pri vyprázdňovaní. Okrem iného sa však odporúčajú aj prírodné masti, ktoré obsahujú výťažky z pagaštanu konského, repíka lekárskeho, kostihoja alebo dubovej kôry. Nezabúdajte však masť na hemoroidy používať pravidelne, ideálne aj viackrát do dňa.

Praktický tip: Na hemoroidy sa odporúča aj sedací kúpeľ s bylinkami, prípadne prikladanie obkladov. Aj na tie môžete využiť účinné bylinky, ktoré sme si spomínali vyššie. Za najúčinnejší sedací kúpeľ sa považuje ten, ktorý je s dubovou kôrou.

masť-na-hemeroidy

Kedy navštíviť lekára?

Pýtate sa, čo na hemoroidy, no vyššie uvedené odporúčania vám nezaberajú? V tom prípade by ste mali navštíviť svojho lekára. Ten vám odporučí najvhodnejšiu liečbu pre vás, tak, aby bol váš problém vyriešený čím skôr. Mnohí ľudia si odkladajú návštevu lekára ako poslednú možnosť, pretože sa hanbia. Rozhodne však nejde o žiadnu hanbu a čím skôr začnete hemoroidy riešiť, tým lepšie pre vás. Úspešnosť liečby je však v prípade hemoroidov veľmi vysoká.

Zaujímavosť: Lekár, ktorý sa zaoberá hemoroidmi sa nazýva proktológ. Vo všeobecnosti ide o chirurga, ktorý sa však špecializuje na choroby v oblasti konečníka. Medzi jeho kompetencie patria aj mikrochirurgické či chirurgické postupy.

proktológ

Ako prebieha diagnostika hemoroidov?

Na diagnostiku hemoroidov častokrát stačí len vizuálne vyšetrenie konečníka. Pre presné stanovenie diagnózy sú však potrebné aj ďalšie vyšetrenia, ako napríklad kolonoskopia alebo anoskopia. Pred plánovaným vyšetrením konečníka by ste mali vyprázdniť dolnú časť hrubého čreva. To sa najčastejšie realizuje pomocou glycerínového čapíka. Po vyšetrení je však možné hneď jesť, piť a vykonávať akékoľvek činnosti, nejde o nič závažné.

Najjednoduchšie vyšetrenie je palpačné, ktoré prebieha len za pomoci prsta v rukavici. Vykonáva sa v ľahu a je bezbolestné. Anoskopia sa využíva na vyšetrenie dolnej časti konečníka a toto vyšetrenie trvá len pár minút. Pri vážnejších stavoch sa používa rektoskopia, kedy sa prístroj – rektoskop, zavedie až 20 cm do hĺbky. Pri tomto vyšetrení sa však používa aj masť na lokálne znecitlivenie. Na základe týchto vyšetrení lekár dokáže presne diagnostikovať váš problém a navrhnúť vám najlepší spôsob liečby.

kolonoskopia

 

//