V dnešnej dobe sa čoraz častejšie využívajú nápoje, ktoré obsahujú veľké množstvo živín a prospešných látok. Výnimkou nie je ani kombucha, ktorá je známa aj pod názvom kombuča. O čo vlastne ide, ako sa kombucha vyrába aké prináša účinky na organizmus? Na to všetko sme sa pozreli bližšie!
Kombuchu môžete poznať aj pod spojením čajová huba. Ide totiž o rôsolovitú hmotu, ktorá je vytvorená veľkým objemom kvasiniek. Ich úlohou je meniť jednoduché cukry na alkohol a kyselinu octovú. Obvykle ide o zmes kvasiniek, lišajníka a bakteriálnych kultúr.
Kombuchu by ste rozhodne spoznali na prvý pohľad. Je to živá rôsolovitá hmota, ktorá má charakteristický klzký a gumovitý povrch. Zaujímavosťou je, že tvar kombuchy vždy zodpovedá nádobe, v ktorej rástla. Kombucha huba je fermentovaný nápoj, čo znamená, že keď sa táto jedinečná huba pridá do zmesi vody, cukru a čaju, vo výsledku vzniká mierne kyslý a sladký nápoj. Najčastejšie je žltooranžovej, zeleno – medovej alebo červenej farby.
Odkiaľ pochádza huba kombucha?
Čo sa týka pôvodu a tradície, kombucha pochádza z oblasti Číny a Japonska. Táto huba je známa už tisícky rokov, nakoľko už v roku 220 pred naším letopočtom bola cenená pre svoje liečivé účinky. Štúdie potvrdili, že názov kombucha je odvodené od doktora Kombu – kórejského lekára. Ten totiž fermentovaný čaj priniesol do Japonska ako liečivo pre cisára Inkyo.
Dnes je kombucha známa po celom svete a pre svoje liečivé účinky ju ľudia pijú na dennej báze. Najviac je známa na území Číny a Japonska, ale ľudia si ju obľúbili aj v Rusku, východnej Európe, Kórei, západných krajinách, Indii či južnej Ázie. Dokonca, aj v rámci Slovenska si získava čoraz väčšiu popularitu.
Aké má kombucha účinky?
Vedeli ste o tom, že kombucha môže poskytnúť organizmu podobné výhody ako má zelený čaj? Dokonca, je o nej známe, že môže slúžiť aj ako prevencia pred cukrovkou alebo rakovinou. Zároveň má pestrý obsah prospešných látok, ako napríklad probiotík, ktoré podporujú tráviace funkcie v tele.
Kombucha obsahuje aj antioxidanty, ktoré zneškodňujú škodlivé baktérie a pomáhajú v boji proti viacerým ochoreniam. Ktoré zdravotné výhody kombuchy sú potvrdené vedeckými štúdiami a rozhodne stoja za pozornosť?
Podporuje zdravie pečene
Nakoľko je známe, že kombucha obsahuje antioxidanty, ktoré dokážu bojovať s voľnými radikálmi a molekulami poškodzujúcimi vaše bunky, má priaznivé účinky aj na pečeň. Viaceré štúdie totiž potvrdili, že ak ľudia pijú kombuchu pravidelne, znižuje sa u nich toxicita pečene o približne 70 %.
Toxicita pečene je najčastejšie spôsobená toxickými chemikáliami a škodlivinami. Pečeň je veľmi dôležitý orgán a ak sa budete starať o jej zdravie, môžete predísť aj závažnejším ochoreniam.
Pomáha pri liečbe cukrovky 2. typu
Diabetes 2. typu podľa štatistík postihuje viac ako 460 miliónov ľudí po celom svete. Pre toto ochorenie ja charakteristická vysoká hladina cukru v krvi a inzulínová rezistencia. Štúdia z roku 2012 potvrdila, že fermentovaný nápoj kombucha spomaľuje trávenie sacharidov, vďaka čomu dochádza k zníženej hladiny cukru v krvi.
Vďaka tomu sa zlepšuje aj funkcia ďalších orgánov, ako napríklad pečene alebo obličiek. Viaceré výskumy potvrdili, že ľudia, ktorí trpia cukrovkou a pili kombuchu pravidelne počas 4. týždňov, mali nižšie hladiny cukru v krvi nalačno v porovnaní so skupinou s placebom. K takýmto pozitívnym účinkom došlo k pitiu 240 ml kombuchy denne počas 4. týždňov.
Protirakovinové účinky
Nápoje, ktoré majú protirakovinové účinky sú mimoriadne cenné. Toto ochorenie totiž patrí medzi hlavné príčiny smrti na svete. V mnohých štúdiách sa totiž potvrdilo, že kombucha bráni rastu a šíreniu rakovinových buniek.
Dôvodom budú pravdepodobne vysoké koncentrácie čajové polyfenoly a antioxidanty. Ako fungujú protirakovinové vlastnosti kombuchy? Vedci odhadujú, že polyfenoly blokujú génové mutácie a rast rakovinových buniek, pričom dokážu zlikvidovať rôzne druhy rakoviny.
Zlepšuje tráviace funkcie
Nakoľko sa kombucha vyrába pridaním špecifických kmeňov baktérií, kvasiniek a cukru do čierneho, prípadne zeleného čaju a necháva sa kvasiť, baktérie a kvasinky vytvárajú na povrchu tekutiny hubovitý film. Ide o živú symbiotickú kolóniu baktérií a kvasiniek.
Keďže má kombucha niekoľko druhov baktérií mliečneho kvasenia, môžu mať probiotické funkcie. Akú majú probiotiká funkciu? Podľa štúdií dokážu probiotiká v kombuche dodať črevu zdravé baktérie. Tie zlepšujú viacero oblastí zdravia, a to trávenia, zápalu či chudnutia.
Kombucha zabíja škodlivé baktérie
Kombucha okrem polyfenolov obsahuje aj kyselinu octovú, o ktorej je známe, že dokáže zneškodniť potenciálne škodlivé mikroorganizmy. Má totiž antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú v boji proti baktériám, ktoré spôsobujú infekciu. Tieto prospešné účinky boli potvrdené aj v štúdiách. Vďaka kombuche tak budete odolnejší voči infekciám rôzneho druhu.
Kombucha recept: Ako zázračný nápoj pripraviť?
Príprava kombuchy nie je vôbec náročná a určite to zvládnete ľavou zadnou. Čo všetko budete na prípravu kombucha nápoju potrebovať a aký je postup? Na 5 litrov kombuchy budete potrebovať:
Ingrediencie:
- 5 l vody
- 0,5 l už hotového kombuchového nápoja (môže byť aj kúpený)
- 5 ČL sypaného čaju (zeleného alebo čierneho)
- 425 g kryštálového cukru
- Scoby – živá kvasinková a bakteriálna kolónia (kúpite aj v obchodoch so zdravou výživou)
- Tkanina na zakrytie kombuchy + gumička na udržanie
- Plastové / sklenené / drevené náčinie (vyhnite sa kovom)
Postup:
- Pred samotnou prípravou kombucha nápoju sterilizujte nádoby, aby fermentácia prebehla len s požadovanými mikroorganizmami.
- Keď 5 l vody privediete do varu, odstavte vodu a pridajte 5 ČL čaju. Ten povarte, preceďte a nalejte do nádoby aj s 425 g kryštálového cukru. Následne počkajte, kým čaj vychladne aspoň na 35 stupňov. Vyššia teplota by scoby mohla zničiť.
- Keď je čaj dostatočne vychladnutý, pridajte 0,5 l hotovej kombuchy a scoby. Celú nádobu dôkladne prikryte tkaninou na zakrytie a zaistite gumičkou.
- Kombuchu umiestnite na tmavé miesto, kde je stála teplota. Počas fermentácie môžete ochutnávať kombuchu, nakoľko jej chuť sa bude meniť.
- Kombucha bude pripravená na konzumáciu po 5. dňoch až 2. týždňoch. Záleží od toho, ako chcete, aby kombucha chutila. Jej chuť sa počas fermentácie mení.
- Keď si budete istí, že máte chuť kombuchy vybranú, prelejte ju cez sitko do pohárov a uložte do chladničky. Nezabúdajte oplachnuť vodou aj scoby a preliať ho do novej nádoby.
Ak budete chcieť pokračovať v kvasení, môžete tak samozrejme urobiť. Keďže už máte vytvorený scoby, pridajte k nemu 10 % objemu čajového základu. Okrem iného, ak nemáte čas starať sa o kombuchu, prípadne odchádzate preč, pokojne ju nechajte v chladničke. Je totiž známe, že fermentáciu zastaví práve chlad.
Čierny alebo zelený čaj?
Keď si chcete pripraviť kombuchu, pripraviť si ju môžete z čierneho alebo zeleného čaju. Ktorý je však lepší a ktorý sa oplatí použiť viac? Nuž, oba druhy týchto čajov sú zdraviu prospešné. Jediný rozdiel je v ich chuti. Preto, či už si vyberiete čierny alebo zelený čaj, spravíte dobre a určite nebudete ľutovať. Kombuchu si rozhodne zamilujete, nakoľko má veľmi výnimočnú chuť a celé spektrum zdravotných výhod.