Zinok ako druhý najviac zastúpený stopový prvok v tele: Aké má účinky?

Zinok. Jeden z najdôležitejších stopových prvkov, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie. Nepotrebujeme ho veľa, no aj napriek tomu má obrovský vplyv na naše zdravie. Čo to vlastne zinok je, na akých procesoch v tele sa podieľa a má nejaké vedľajšie účinky?

Najskôr si vysvetlíme, čo je zinok. Vo všeobecnosti ide o jednu zo základných živín, ktorá sa prirodzene nachádza v rôznych rastlinných a živočíšnych potravinách, ale aj výživových doplnkoch. Ide o dôležitú živinu, ktorá sa podieľa na kľúčových funkciách v ľudskom tele. Dokonca, hrá svoju úlohu aj v životne dôležitých funkciách, čo znamená, že telo túto živinu jednoducho potrebuje a jej nedostatok by sa mohol prejaviť na nepríjemných symptómoch, ktoré môžu poškodiť zdravie.

Nezabúdajte: Niektorí ľudia hľadajú zinok pod spojením zinok vitamín. Toto spojenie však rozhodne nie je správne, nakoľko sa zinok nezaraďuje medzi vitamíny, ale stopové prvky.

zinok

Na akých funkciách v tele sa podieľa?

Nakoľko je zinok životne dôležitý minerál, telo ho dokáže využiť hneď niekoľkými spôsobmi. Napríklad, tento stopový prvok je potrebný pre činnosť viac ako 300 enzýmov, ktoré sú dôležité pre správnu činnosť trávenia, nervov či iných procesov v tele. Niektoré štúdie zase hovoria o tom, že zinok je rozhodujúci pre správny vývoj a funkciu imunitných buniek, zdravie pokožky, syntézu DNA či produkciu bielkovín. Ide o veľmi dôležité funkcie v ľudskom tele, bez ktorých by organizmus nefungoval tak, ako mal.

Zinok sa často podieľa aj na raste a delení buniek, rovnako tak je potrebný aj pre chuťové a čuchové zmysly. Dokonca, jeden z enzýmov, ktorý je rozhodujúci pre správnu chuť a vôňu, závisí práve od tejto živiny. Výskumy naznačujú, že nedostatok zinku sa môže prejaviť na zníženej schopnosti chute alebo cítenia vône. Obsah zinku v tele by ste tak rozhodne nemali za žiadnych okolností podceniť, nakoľko jeho nedostatok môže spôsobiť aj zdravotné problémy.  

Vedeli ste, že: zinok je druhým najrozšírenejším stopovým minerálom v ľudskom tele, hneď po železe? Okrem toho mnohé odborné štúdie potvrdili, že sa nachádza v každej bunke.

zinok-účinky

Aké má zinok účinky?

Pravdepodobne vás zaujíma aj to, aké konkrétne benefity má zinok. Tých je hneď niekoľko, čo je rozhodne veľmi dobrá správa! A jeden z hlavných dôvodov, prečo sa zinok oplatí užívať či prijímať vo vyššom množstve prirodzene zo stravy. Aké sú hlavné benefity dôležitého stopového prvku s názvom zinok? My poznáme odpoveď!

Posilňuje imunitný systém

Zinok dokáže udržať imunitný systém silný a dostatočne odolný. Dôvodom je hlavne skutočnosť, že zinok je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitným buniek a jeho nedostatok môže viesť k oslabeniu imunitnej odpovede. Jednotlivé štúdie však prišli s očarujúcimi výsledkami. Výskumy totiž ukázali, že približne 80 mg zinku denne môže skrátiť dĺžku klasického prechladnutia o 33 %. Preto, ak sa chcete chrániť pred vznikom infekcie alebo skrátiť dĺžku ochorenia, odporúčame vám užívať zinok pravidelne a v dostatočnom množstve.

imunita_1

Redukuje zápal v tele

O zinku je známe, že dokáže znížiť oxidačný stres a zároveň aj hladinu určitých zápalových proteínov v tele. Mnohé štúdie totiž potvrdili, že oxidačný stres vedie ku vzniku chronického zápalu, ktorý môže vyvolať vznik vážnych ochorení. Medzi tie patrí napríklad rakovina alebo kardiovaskulárne choroby. V jednej zo štúdii sa potvrdilo, že ľudia, ktorí denne užívali 45 mg zinku mali zaznamenané väčšie zníženie zápalových markerov v porovnaní so skupinou s placebom.

zápal

Podporuje hojenie rán

Vedeli ste o tom, že zinok sa často bežne používa aj v nemocniciach? Napríklad, na liečbu popálenín, vredov či poranení kože? Ide totiž o minerál, ktorý má kľúčovú úlohu aj pri syntéze kolagénu, zápalovej reakcii či imunitnej funkcii. Práve to je dôvod, prečo je dôležitý pri správnom a efektívnom hojení. V jednom výskume sa potvrdilo, že 50 mg zinku denne predstavuje zníženie veľkosti diabetických vredov.

hojenie-rán_1

Ako užívať zinok?

Zinok je v dnešnej dobe možné užívať rôznymi spôsobmi. Veľmi obľúbené sú zinok tablety, ktoré predstavujú veľmi jednoduché užívanie, ktoré si ľudia dokážu ľahko osvojiť. Všetko záleží od množstva zinku v jednej tablete, no vo väčšine prípadov sa užíva 1 – 2 tablety denne, ktoré sa zapijú vodou. Veľmi častý je aj zinok v potravinách, v ktorých sa nachádza prirodzene. Preto, ak chcete zvýšiť obsah zinku v tele, môžete zaradiť viac potravín so zinkom do jedálnička.

Praktický tip: Zinok a selén. To je kombinácia, ktorú odporúčajú užívať mnohí odborníci. Prečo? Majú synergický účinok na imunitný systém a celkové zdravie. Zinok chráni telo pred infekciami, zatiaľ čo selén pôsobí ako silný antioxidant, ktorý dokáže chrániť bunky pred poškodením.

zinok-vitamin

Potraviny, v ktorých sa nachádza

Pýtate sa, čo obsahuje zinok v dostatočnom množstve a ako ho efektívne doplniť do tela? V tom prípade ste tu veľmi správne! Predstavujeme vám tabuľku, v ktorej sú popísané odporúčané potraviny s dostatočným množstvom zinku. Ide o potraviny, ktoré by ste rozhodne mali zaradiť do svojho jedálnička. Neobsahujú totiž len dôležitý zinok, ale rovnako aj iné potrebné živiny, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie tela.

 

Potravina (1 šálka – 100 g)

Obsah zinku v mg (miligramoch)

Jahňacie mäso

4,8 mg

Šošovica

2,5 mg

Ustrice

33 mg

Cícer

2,5 mg

Huby

1,4 mg

Špenát

1,4 mg

Kuracie mäso

1 mg


Potrebné množstvo zinku sa nachádza aj v orechoch a semenách, ako napríklad kešu orechoch, konopných či tekvicových semienkach. Zároveň je vysoký obsah zinku aj v mliečnych výrobkoch. Aj to je dôvod, prečo by ste do svojho jedálnička mali zaradiť viac mlieka, jogurtov či syrov. Zinok má svoje miesto aj v obsahu vajec, hnedej ryži či niektorých druhov zeleniny. Napríklad, bohaté zastúpenie má v hubách, keli, hrášku, cvikle či špargli.

Má zinok vedľajšie účinky?

Rovnako ako nedostatok zinku môže spôsobiť zdravotné komplikácie, aj jeho nadmerný príjem u ľudí vedie ku vzniku negatívnych vedľajších účinkov. Tie sa nevyskytujú tak často, avšak môžu sa objaviť hlavne pri nedodržaní odporúčaného denného dávkovania a pri nadmernom príjme zinku. Nepríjemné symptómy v tomto prípade môžu predstavovať nevoľnosť, zvracanie, hnačku, bolesti hlavy, kŕče v bruchu či bolesti.

Nezabúdajte: Ak užijete viac zinku, ako by ste mali a užívate ho takto dlhodobo, môže spôsobiť narušenie absorpcie medi alebo železa. Potvrdili to aj mnohé odborné štúdie.

zvracanie

Aká je odporúčaná denná dávka?

Zinok sa považuje za bezpečný výživový doplnok, avšak nie je dobré prekročiť jeho odporúčané denné množstvo. To sa líši hlavne od veku, pohlavia, ale často aj pridružených ochorení. Toto je však dávkovanie zinku, ktoré by ste na základe veku mali dodržať:

Deti do 3 rokov: 3 mg

Deti od 14 – 18 rokov: 11 mg

Ženy: 8 mg

Muži: 11 mg

Tehotné ženy: 11 mg

Dojčiace ženy: 12 mg

Nezabúdajte: Tehotné ženy potrebujú vždy vyšší príjem zinku, nakoľko tento stopový prvok je dôležitý pre správny rast a vývoj plodu. Aj v tomto prípade však treba dodržať odporúčané denné dávkovanie.

Zinok je nenahraditeľný minerál, ktorý má spektrum pozitívnych účinkov na telo. V dnešnej dobe existuje viacero foriem ako ho užívať. Či už ho budete prijímať prirodzene z potravy alebo z kvalitných výživových doplnkov je len na vás. Dôležité je, že vďaka tomu zabránite potenciálnym zdravotným problémom, ktoré často súvisia s jeho nedostatkom.