Všetko, čo potrebujete vedieť o kyseline močovej: hodnoty, riziká a možnosti liečby

Medzi základné zložky moču patrí kyselina močová. Aj keď ide o prirodzenú a normálnu látku v krvi, jej zvýšené hladiny môžu viesť ku ochoreniam ako je dna, cukrovka, prípadne tvorba žlčových kameňov. Na čo táto zložka vôbec slúži a prečo ľudia trpia na jej zvýšené hladiny? To všetko, ale aj mnohé iné informácie sa dozviete v tomto článku.

Kyselina močová predstavuje známu biochemickú zložku, ktorá má kľúčovú úlohu v rámci mnohých biochemických procesov. Tvorí sa v pečeni a vylučuje priamo obličkami, prostredníctvom moču. Vzniká rozkladom purínov, medzi ktoré patrí aj DNA a RNA. Normálna hladina kyseliny močovej je pre správne fungovanie organizmu priam nevyhnutné, avšak, pokiaľ sú hladiny zvýšené, vyústiť to môže do rôznych zdravotných problémov. Najčastejšie ide o tvorbu obličkových kameňov a ochorenie dna.

kyselina-močová

Aké funkcie má kyselina močová?

Čo sa týka funkcií kyseliny močovej, vedecké štúdie potvrdili, že táto kľúčová zložka pôsobí ako antioxidant. To znamená, že dokáže neutralizovať voľné radikály a chrániť bunky pred poškodením. Kyselina močová tiež ovplyvňuje mnohé imunitné reakcie a metabolické dráhy. Má dôležitú úlohu pri vylučovaných odpadových produktov z tela a ochrane nervových buniek.

antioxidanty_1

Kyselina močová: hodnoty, ktoré sú dôležité

Čo sa týka hodnôt kyseliny močovej, tie sa môžu u každého človeka líšiť. Všetko to totiž závisí od pohlavia a veku. Problematické, teda zvýšené hodnoty kyseliny močovej sa pohybujú nad 420 μmol/l u mužov a nad 360 μmol/l u žien. Normálne hodnoty sú v rozmedzí od 180 – 360 μmol/l (ženy) a 180 – 420 μmol/l (muži).

U novorodencov je normálna hladina do 340 μmol/l, u dojčiat do 220 μmol/l, pre batoľatá je to hodnota pod 150 μmol/l a pre deti do 15 rokov pod 390 μmol/l. Sledovanie týchto hodnôt je veľmi dôležité, nakoľko tak môžete predísť mnohým závažným problémom.

kyselina-močová-hodnoty

Aké problémy spôsobuje zvýšená kyselina močová?

Ak sa objaví kyselina močová v krvi vo vyšších hladinách, môže vyústiť do viacerých zdravotných problémov. Medzi tie najčastejšie patrí dna choroba. Ide o bolestivé zápalové ochorenie. Kryštáliky kyseliny močovej sa pri tejto chorobe postupne usádzajú v kĺboch, čo následne vedie k silných bolestiam a opuchom. Najčastejšie sa objavuje práve na kĺboch horných alebo dolných končatín.

Zvýšená kyselina močová v krvi však môže spôsobovať aj usadeniny v obličkách. Hlavnou príčinou je v tomto prípade nerovnováha medzi odpadovými látkami a zadržiavaním vody v organizme. Tento problém najčastejšie nastáva v situácii, keď neprijímate dostatok tekutín. Moč tak automaticky zhustne, vznikajú drobné kryštáliky, ktoré sa menia v zhluky a v neposlednom rade dochádza k tvorbe obličkových kameňov. Tento problém je mimoriadne nepríjemný, nakoľko je sprevádzaný silnými bolesťami.

zvýšená-kyselina-močová-príznaky

Čo spôsobuje zvýšenú hladinu kyseliny močovej?

Prečo sa u niektorých ľudí vyskytne zvýšená hladina kyseliny močovej? Dôvodov môže byť viacero. Najčastejšie ide o nedostatočné vylučovanie obličkami. To znamená, že ak obličky nedokážu filtrovať kyselinu močovú, postupne sa v tele začne hromadiť a po čase dochádza k zvýšeným hladinám tejto zložky v krvi. Ak konzumujete potraviny s vysokým obsahom purínov, prirodzene dochádza k vyšším hladinám kyseliny močovej.

Medzi takéto potraviny patrí, napríklad, červené mäso, morské plody, prípadne alkohol. Častým faktorom je aj obezita, pri ktorej je známe, že sa v tele nachádza väčšie množstvo kyseliny močovej. Okrem iného, mnohé odborné štúdie potvrdili, že častým dôvodom je aj genetická predispozícia. To znamená, že ak má niekto z vašej rodiny zvýšenú hladinu kyseliny močovej, môže sa tento problém objaviť aj u vás.

Nie je to však vždy pravidlom a častejšie sú práve ostatné príčiny. U niektorých ľudí dochádza k zvýšeným hladinám kyseliny močovej aj v prípadoch, kedy užívajú lieky, ako napríklad lieky na krvný tlak alebo cukrovku. O takýchto liekoch je totiž známe, že dokážu ovplyvniť metabolizmus a vylučovanie kyseliny močovej. Pokiaľ často konzumujete potraviny, ktoré obsahujú väčšie množstvo fruktózy (typ cukru), aj v takom prípade môže dôjsť k vyšším hladinám kyseliny močovej. 

alkohol_1

Toto sú najčastejšie prejavy

Príznaky zvýšenej hladiny kyseliny močovej môžu byť rôznorodé, ale najčastejšie ide o bolesť a opuch kĺbov – hlavne na palcoch nôh, ale aj rúk. Tento problém sa môže prejaviť aj zmenou farby kože okolo postihnutých kĺbov, kedy sa farba zmení na červenú až fialovú. Často sa tiež tvoria tvrdé uzlíky pod kožou. Tie sú spôsobené ukladaním kryštálikov kyseliny močovej.

Vedeli ste, že: kyselina močová sa usádza aj v okolí orgánov? Preto aj tie môžu sčervenať, opuchnúť a byť citlivé na dotyk. Zvýšená kyselina močová spôsobujú svalové a nervové bolesti, a to za prítomnosti rozšíreného zápalu.

zápal_4

Ako sa diagnostikuje zvýšená kyselina močová?

Správna diagnostika kyseliny močovej a jej hodnôt prebieha prostredníctvom krvných testov, ktoré zamerané na meranie jej koncentrácie v krvi. Niektorí lekári túto diagnostiku zvyknú doplniť aj o ďalšie vyšetrenia – funkčné vyšetrenia obličiek, moču, prípadne laboratórne vyšetrenia.

V prípade, že vo výsledkoch vyjdú zvýšené hladiny kyseliny močovej môže byť na pacientovi realizovaná aj ultrasonografia, prípadne RTG vyšetrenie kĺbov, ktoré sú postihnuté. Po takýchto podrobnejších vyšetreniach tak je jasná výsledná diagnóza, rozsah poškodenia a konkrétne množstvo kyseliny močovej v krvi.

Nezabúdajte: Najčastejšie sa na liečbu tohto problému predpisujú kyselina močová lieky. Často sa však pacientom odporúča znížiť vysoké hladiny prirodzenou cestou, ktorá je pre nich najbezpečnejšia.

kyselina-močová-v-krvi

Jedlo, ktoré sa odporúča konzumovať

Ak chcete prirodzene znížiť vysoké hladiny kyseliny močovej v krvi, existuje viacero odporúčaní. Medzi tie najčastejšie patrí úprava stravy, teda zmena jedálnička, na ktorý ste zvyknutí. Medzi najlepšie kombinácie patrí med a kyselina močová, prípadne cvikla a kyselina močová. Pri zvýšených hladinách kyseliny močovej je odporúčaná špeciálna diéta.

Mali by ste obmedziť konzumáciu potravín s vysokým obsahom purínov a zamerať sa na potraviny, ako je ovocie, zelenina, celozrnné výrobky a nízkotučné mliečne produkty. Potvrdili to aj mnohé štúdie. Okrem iného, odporúča sa tiež dodržiavať pitný režim. Odporúča sa piť hlavne čistú vodu, prípadne alkalické minerálky. O tých je totiž známe, že dokážu predchádzať vzniku obličkových, teda močových kameňov. Veľmi populárne sú aj bylinné čaje. Medzi najobľúbenejšie patria čaje z prasličky, púpavy, žihľavy, mäty, prípadne rebríčka.

Praktický tip: Okrem úpravy stravy je mimoriadne dôležité eliminovať aj stres a dostatočne sa hýbať. Nájdite si preto fyzickú aktivitu, ktorú budete vykonávať pravidelne. Denne mali prejsť aspoň 10 000 krokov a vykonať nejakú aktivitu po dobu minimálne 30 minút. Keď to budete dodržiavať, zdravotným problémom sa máte vyššiu šancu efektívne vyhnúť.

med-a-kyselina-močová

Chudnutie pomáha

Pokiaľ máte nadváhu, automaticky máte aj zvýšené riziko vysokej hladiny kyseliny močovej v krvi. Niektoré výskumy totiž naznačujú, že ak schudnete – budete prijímať menší počet kalórií a viac sa hýbať, dôjde k zníženiu hladiny kyseliny močovej. To platí aj v prípade, ak už máte ochorenie dna. Chudnutie totiž eliminuje počet záchvatov dna a vedie k celkovému zlepšeniu zdravotného stavu.