Trápia vás bolesti žlčníka? Takto podporíte jeho zdravie prírodnou cestou!

Neznesiteľné kŕče, bolesti pod pravým rebrom či pocit na zvracanie. To sú symptómy, ktoré značia o zdravotnom probléme týkajúceho sa žlčníka. Tieto prejavy sa človeka snažia upozorniť na to, že niečo nie je v poriadku a je potrebné vyhľadať pomoc.

Každého z nás raz za čas bolí nejaká časť tela po jedle. Ak sa to však opakuje pravidelne a vždy ide o rovnaké miesto, vedzte, že je potrebné riešiť tento problém čím skôr. Žlčník je dôležitý orgán, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v tráviacom systéme. Aj napriek tomu, že je menšej veľkosti, môže spôsobiť skutočne závažné zdravotné problémy. Samozrejme, to sa deje len v prípade, že nefunguje správne a je neliečený.

Ide o malý, hruškovitý orgán. Pýtate sa, kde je žlčník? Nachádza sa priamo pod pečeňou. Ak vás bolí brucho, pravdepodobne máte v hlave otázky, na ktorej strane je žlčník. Teraz už budete vedieť, že je uložený v pravej hornej časti brucha.

Aká je funkcia žlčníka? Tento orgán funguje ako zásobáreň žlče. Tá je tvorená v pečeni. Žlč je pritom veľmi dôležitá pri trávení tukov, pričom zároveň reguluje črevný mikrobióm, absorbuje toxické látky a má detoxikačné účinky. Okrem iného, keď zjeme nejaké jedlo, žlčník sa prirodzene stiahne a uvoľní žlč do tenkého čreva, kde sa podieľa na trávení a vstrebávaní živín.

Vedeli ste, že: len u 10 % ľudí s diagnózou žlčových kameňov sa do 5 rokov objavia aj viditeľné príznaky? Potvrdili to vedecké štúdie, ktoré sa zaoberali touto diagnózou. Žlčové kamene sú často asymptomatické, čo znamená, že u ľudí sa nejakým spôsobom nemusia ani prejaviť.

žlčník

Aké sú príznaky podráždeného žlčníka?

Má podráždený žlčník príznaky, ktoré sú charakteristické pre tento zdravotný problém. Áno, najčastejšie ide o intenzívnu a náhlu bolesť v pravej hornej časti brucha, prípadne bolesť, ktorá je horšia s nádychom a šíri sa od chrbta. Žlčník – bolesti chrbta sa častokrát spájajú, nakoľko ide o bolesť, ktorá sa šíri hlavne pod pravú lopatku. Sprievodným javom je tiež nevoľnosť, zvracanie, horúčka či nadúvanie brucha. Potvrdili to viaceré výskumy.

podráždený-žlčník-príznaky

Na čo si pri žlčníku dávať pozor?

Niektoré potraviny na žlčník nejako nevplývajú, avšak existuje aj strava s nedostatkom základných živín, ako je vláknina alebo vitamín C, prípadne potraviny s vysokým obsahom cukrov a nezdravých tukov. To všetko môže ovplyvniť zdravie žlčníka.

Cukry a dezerty

Pokiaľ netúžite o rozšírení bolesti žlčníka, odporúčame vám vyhnúť sa zvýšenej konzumácii rafinovaných cukrov, sacharidov, dezertov či sladkostí. Mnohé štúdie totiž naznačujú, že cukry, vrátane fruktózy dokážu zhoršiť stav a vyvolať podráždenie žlčníka. Rafinované cukry zvyšujú riziko vzniku žlčových kameňov a zápal. Preto sa radšej vyhnite sladkostiam, spracovaným potravinám, bielemu pečivu, ale aj sladeným nápojom, ktoré obsahujú vysoké množstvo cukru.

nezdravé-jedlo_1

Potraviny s vysokým obsahom tukov

Transmastné kyseliny môžu ovplyvniť funkcie žlčníka, a to tým, že zvyšujú hladinu triglycerifov vo vašej krvi. Štúdie potvrdili, že ak máte žlčové kamene, konzumácia s vysokým obsahom tukov vyvoláva podráždenie žalúdka. Žlčový kameň jednoducho zablokuje žlčovod a práve to spôsobuje neznesiteľnú bolesť.

nezdravé-jedlo

Týmto potravinám sa radšej vyhnite

Samozrejme, existuje ešte viacero druhov potravín, ktorým by ste pri problémoch so žlčníkom mali radšej vyhnúť. O ktoré ide? Určite by ste mali obmedziť konzumáciu fast foodu a ultraspracovaných potravín, nezdravých tukov a vyprážaných jedál. Pokiaľ máte problémy so žlčníkom, mali by ste začať žiť zdravým životným štýlom.

cholesterol_5

Existuje diéta na žlčník?

Áno presne tak. Ak máte bolesti a ťažkosti s týmto orgánom, určite odporúčame zvážiť, či nie je pre vás vhodná dieta na žlčník. Nejde o nič náročné, čo by ste nezvládli, avšak mali by ste odporúčania, dodržiavať, ak sa chcete vyhnúť zdravotným komplikáciám. V prvom rade by ste mali prijímať viac ovociazeleniny, ktoré obsahujú väčšie množstvo vlákniny.

Ďalej sú dôležité aj potraviny bohaté na vápnik, medzi ktoré patria nízkotučné mliečne výrobky, prípadne tmavá listová zelenina. Veľmi odporúčané sú aj potraviny s vysokým obsahom vitamínu C. Napríklad, tofu, fazuľa a šošovica. Do svojho jedálnička neváhajte zaradiť aj viac zdravých tukov, ktoré obsahujú orechy a ryby.

zdravé-jedlo

Pestrec mariánsky a jeho účinky

Ak sa pýtate, čo na podráždený žlčník, výborným riešením je aj pestrec mariánsky. Štúdie totiž hovoria o tom, že má pozitívne účinky aj na tento orgán. Je totiž známe, že pestrec mariánsky dokáže podporiť tvorbu žlče či, dokonca, pomôcť aj so žlčníkovými kameňmi.

Najideálnejší je pestrec mariánsky drvený, ktorý prináša efektívne výsledky aj z dlhodobého hľadiska. Dokonca, môže pomôcť aj pri ťažkostiach so žalúdkom. Aj to je dôvod, prečo sa pestrec mariánsky často považuje za najlepší liek na žlčník.

 

Pravidelné a časté jedenie

Jedzte čo najviac pravidelne a vyhýbajte sa dlhším prestávkam medzi jedlami. Niektoré odborné štúdie totiž potvrdili, že pravidelné hladovanie dlhšie ako 16 – 18 hodín denne zvyšuje riziko vzniku žlčových kameňov. Toto hladovanie sa v dnešnej dobe nazýva aj ako ,,fasting“.

Aj keď so sebou prináša množstvo výhod, rovnako môže spôsobiť zdravotné komplikácie. Jedenie totiž spôsobuje vyprázdňovanie žlčníka. Keď k nemu dochádza pravidelne, je menej pravdepodobné, že sa u vás rozvinú problémy so žlčníkom.

prerušovaný-pôst

Pozor na žlčníkový záchvat!

Žlčníkový záchvat. Stav, kvôli ktorému sa často plní urgenty v nemocnici práve počas sviatkov, pre ktoré je charakteristické veľké množstvo jedla. Tento zdravotný problém sprevádzajú neznesiteľné bolesti, ktoré sa neustále stupňujú a vyskytujú pod pravým rebrom. Žlčníkový záchvat vzniká najčastejšie po konzumácii mastného jedla. Samozrejme, dôvodm vzniku môžu byť žlčové kamene alebo zápal žlčníka.

žlčníkové-kamene

Predíďte žlčníkovému záchvatu

Najdôležitejšia je prevencia, preto sa ju snažte dodržiavať aj v tomto prípade. Žlčníkovému záchvatu viete predísť, a to tým, že budete konzumovať vyváženú stravu a budete sa pravidelne hýbať. Ideálne je, ak prestanete fajčiť a obmedzíte aj príjem alkoholu. Do jedálnička by ste mali zaradiť viac potravín, ktoré obsahujú vlákninu a zdravé tuky. Skvelým riešením sú tiež celozrnné výrobky.

žlčníkový-záchvat

Kedy vyhľadať lekára?

Žlčník – bolesť, nevoľnosť či zvracanie. Ak bolesť trvá viac ako niekoľko hodín a čoraz viac sa stupňuje, mali by ste vyhľadať lekára. Prvou pomocou pri problémoch so žlčníkom sú spazmolytiká. Ide o lieky, ktoré sú určené na tlmenie bolesti. Ak bolesť nie je intenzívna a po čase ustúpi, nemusíte ísť k lekárovi. Postačí aj bylinkový čaj, napríklad s obsahom pestreca mariánskeho, nízkotuková diéta a lieky na zmiernenie kŕčov.

gastroenterolog

Žlčník za žiadnych okolností nepodceňujte

Problémy so žlčníkom vznikajú najčastejšie v súvislosti s prejedaním sa. Preto by ste mali dbať na zdravú a vyváženú stravu. Žlčník rozhodne netreba podceniť. Ak sa žlčníkové záchvaty u vás objavujú opakovane, môže to viesť ku vzniku chronických ochorení, ktoré negatívne ovplyvnia vaše zdravie.

Preto, ak máte pocit, že váš žlčník nie je v poriadku, zvážte návštevu lekára. Ten vám zrealizuje ultrazvukové vyšetrenie. Na základe neho zistí, či máte zhrubnutú stenu žlčníka alebo žlčníkové kamene. Čím skôr tento zdravotný problém budete riešiť, tým lepšia je prognóza.