Rozchodnica ružová ako zázračná rastlina: čo všetko by ste o nej mali vedieť?

V dnešnej dobe existuje niekoľko silných adaptogénov v podobe rastlín. Napríklad, rozchodnica ružová sa radí medzi adaptogény, ktoré prinášajú spektrum priaznivých účinkov na organizmus.

Rozchodnica ružová je tiež známa ako rhodiola či zlatý koreň. Rhodiola rosea je ľahko rozpoznateľná. Má polodlhé listy vajcovitého tvaru a patrí do čeľade dvojkrídlovcovitých. Kvety môžu mať odlišnú farbu, od žltej až po hnedočervenú. Svojím spôsobom vyzerajú ako ruže a zaujímavé je aj to, že majú veľmi príjemnú vôňu, ktorá je rozpoznateľná takmer ihneď.

rhodiola-rosea

Pôvod je dnes známy

Rhodiola pochádza z vyšších nadmorských výšok arktických oblastí východnej Európy alebo Ázie. Vedeli ste však o tom, že rozchodnica ružová rastie aj vo Vysokých Tatrách a Malej Fatre? Je ale chránená zákonom, patrí totiž medzi druhy kriticky ohrozené druhy. V dnešnej dobe si ju však ale môžete dopestovať aj vy sami. Najviac sa však odporúča zaobstarať výživové doplnky s obsahom extraktu z tejto fascinujúcej a liečivej rastliny.

rozchodnica-ružová

Dlhá história a tradícia

V tradičnom ruskom liečiteľstve sa rozchodnica ružová používa už stáročia. Na území Slovenska však bola donedávna len neznámou rastlinou. Aj podľa viacerých štúdií a výskumov vieme, že rhodiola má veľmi dlhú históriu medicínskeho použitia práve v Rusku, Škandinávii či iných častiach Európy. Tradične sa táto rastlina využívala na zvýšenie vytrvalosti, pracovného výkonu, ale aj tolerancie vysokých nadmorských výšok či na liečbu únavy, slabosti a iných nepríjemných symptómov.

rozchodnica-ružová-účinky

Aké obsahuje rozchodnica účinné látky?

Za priaznivé účinky môžu hlavne látky, ktoré rozchodnica ružová obsahuje. Dôležitou látkou sú flavonoidy, heteroglykosidy, steroidy či rosiridol alebo rosiridin. Rhodiola obsahuje aj kyselinu citrónovú, jablčnú, jantárovú či gallovú. V jej zložení nájdete aj triesloviny či silice. Okrem týchto látok obsahuje rozchodnica aj tuky, cukry, alkoholy, bielkoviny či polyfenoly. V mnohých záveroch štúdií však nájdete skutočnosť, že táto jedinečná rastlina obsahuje približne 140 účinných látok, ktoré prinášajú pozitívne účinky na organizmus.

rozchodnica

Aké má rhodiola účinky?

Nakoľko obsahuje rozchodnica celé spektrum aktívnych látok, ktoré prinášajú svoje výhody, vďaka nim môžeme dnes tvrdiť, že ide o skutočne liečivú rastlinu, ktorá je vhodná pri liečbe mnohých ochorení a zmierňuje množstvo nepríjemných zdravotných prejavov. Aké má rhodiola rosea účinky, ktoré jednoducho stoja za pozornosť? 

Zvyšuje odolnosť voči stresu

Vieme, že rozchodnica ružová patrí medzi adaptogény a presne to hovorí o veľa veciach. Napríklad o tom, že dokáže zvýšiť odolnosť organizmu voči stresu. Jedna štúdia sa zamerala na výskum syndrómu vyhorenia, ktorý sa najčastejšie vyskytuje pri chronickom strese.

Štúdia zahŕňala približne 120 ľudí s týmto syndrómom, ktorí užívali 400 mg rhodioly denne, a to počas doby 12 týždňov. Najväčšie zlepšenie pritom nastalo hneď počas prvého týždňa a pokračovalo počas celej štúdie. Na ľuďoch sa tak preukázalo zlepšenie rôznych symptómov, ako je napríklad stres alebo depresia. Tie stavy sa so syndrómom vyhorenia totiž spájajú najčastejšie.

Nezabúdajte: Viaceré štúdie potvrdili, že rhodiola má priaznivý vplyv na depresívne stavy. Má totiž antidepresívne účinky, vďaka ktorým majú ľudia lepšiu náladu a znížené akékoľvek symptómy depresie.

stress

Podporuje funkcie mozgu

Cvičenie, správna výživa, ale aj vysoká kvalita spánku sú faktory, ktoré dokážu zabezpečiť optimálne funkcie vášho mozgu. Rovnako by vám tiež vedeli pomôcť prírodné doplnky výživy a rhodiola ani v tomto prípade nie je výnimkou. Viaceré štúdie totiž hovoria o tom, že rozchodnica ružová môže zlepšiť funkciu učenia a pamäť.

Dokonca, v jednej štúdii bolo odhalené, že aj veľmi malá dávka rhodioly dokáže zlepšiť pamäť a rovnako tak má aj antidepresívny účinok. Stáva sa tak preto skvelým nástrojom na zvýšenie kognície a nálady.

mentálny-výkon

Napomáha pri liečbe cukrovky

Cukrovka je ochorenie, ktoré sa vyskytuje v prípadoch, kedy už organizmus nie je schopný optimálne produkovať hormón inzulín – má zníženú schopnosť a práve v takých situáciách to vedie k vysokej hladine cukru v krvi. Výskumy na zvieratách však poukazujú na skutočnosť, že aj rhodiola môže byť pri liečbe cukrovky veľmi nápomocná.

Ak máte cukrovku a chcete začať užívať výživové doplnky s obsahom rhodioly, odporúčame sa vopred poradiť s vaším lekárom. Ten bude vedieť najlepšie uznať, čo je pre vás správne.

cukrovka_2

Protirakovinové účinky

Rozchodnica ružová obsahuje účinné látky, ktoré majú silné protirakovinové účinky. Táto jedinečná rastlina preto dokáže inhibovať rast buniek rakoviny pľúc, močového mechúra, hrubého čreva alebo žalúdka. Aj preto mnohí vedci navrhli používať rhodiolu ako doplnok pri liečbe rakoviny. Zatiaľ sa však všetky výskumy realizovali len na zvieratách a nie na ľuďoch. Preto sú potrebné ešte ďalšie výskumy, ktoré potvrdia tieto účinky na rakovinu.

rakovina_5

Zlepšuje výkon pri cvičení

Dobrou správou je, že rhodiola je vhodná aj pre športvocov. Dokáže totiž zlepšiť športový výkon, a to tým, že znižuje fyzickú a psychickú únavu a zároveň zvyšuje antioxidačnú aktivitu. Potvrdili to aj viaceré odborné štúdie. Dokonca, jedna štúdia realizovaná na zvieratách potvrdila, že rhodiola zlepšuje aj svalovú silu a silový výkon.

Potrebné je však dlhodobé užívanie výživových doplnkov s obsahom tejto rastliny. V niektorých štúdiách tiež bolo potvrdené, že rhodiola zlepšuje výkon pri cvičení, a to znížením vnímanej nápahy.

cvičenie

V akých formách sa rozchodnica užíva?

Veľkou výhodou je, že rozchodnica ružová, známa aj ako zlatý koreň, sa dá užívať vo viacerých formách. Napríklad, vo forme kapsúl a tabliet. Táto forma je najbežnejšia a na užívanie veľmi jednoduchá.

Okrem toho sa môže používať aj vo forme prášku, tinktúry, extraktu alebo čajov. Čoraz viac sa však jej užívanie obľubuje aj vo forme gélov a krémov. Tie sa aplikujú priamo na pokožku a rovnako majú priaznivé účinky na organizmus.

rhodiola-teblety

Na čo si dávať pozor

Rozchodnica ružová je síce vo všeobecnosti považovaná za bezpečnú, avšak môže mať isté nepriaznivé účinky, kvôli ktorým nie je vhodná úplne pre každého. Napríklad, nespavosť. Rhodiola má totiž stimulačné účinky, ktoré často vedú k nespavosti. Taktiež môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku, nepokoj, bolesť hlavy alebo nadmerné potenie. To všetko ale výlučne v situáciách, kedy dochádza k nadmernému užívaniu a teda k prekročeniu odporúčaného dávkovania.

Kto by sa však mal vyhnúť užívaniu doplnkov výživy s obsahom rozchodnice? Predovšetkým tehotné a dojčiace ženy, osoby so psychickými poruchami, srdcovými problémami alebo ľuďmi, ktorí užívajú lieky na krvný tlak. Taktiež sa rozchodnica neodporúča pre osoby s autoimunitnými ochoreniami, nakoľko ide o rastlinu, ktorá môže stimulovať imunitný systém a pre takýchto ľudí by to mohol byť problém. Okrem iného, rozchodicu by nemali užívať ani deti.

Na svete existuje celé spektrum liečivých rastlín a dobrou správou je, že sa čoraz viac dostávajú do popredia. Ani rozchodnica v tomto prípade nie je výnimkou. Prináša desiatky priaznivých účinkov na organizmus, no predtým, ako ju začnete užívať, vždy si podrobne prečítajte odporúčané dávkovanie a držte sa ho. Okrem toho, ak by ste pociťovali akékoľvek vedľajšie účinky, určite kontaktujte lekára a poraďte sa s ním o správnom užívaní.