Psyllium: vláknina s blahodarnými účinkami na organizmus

V súčasnej dobe existujú tisícky výživových doplnkov, liečivých rastlín, bylín či húb, ktoré slúžia na podporu zdravia prirodzenou cestou. Výnimkou nie je ani rozpustná rastlinná vláknina, ktorej názov je psyllium.

Vedeli ste o tom, že odporúčaný denný príjem vlákniny by mal byť v množstve 30 gramov? Takéto množstvo veľa ľudí za deň zo stravy neprijme, preto na rad prichádzajú alternatívne riešenia. Napríklad, užívať výživové doplnky, vďaka ktorým budete mať v tele dostatok vlákniny.

Takýmto doplnkom stravy je aj psyllium, ktoré sa čoraz viac dostáva do popredia a rozhodne sa niet čomu čudovať. Má bohatú históriu, zaujímavú tradíciu, spektrum zdraviu prospešných účinkov a rôzne formy užívania. O tom všetkom si však povieme v nasledujúcich riadkoch tohto článku. 

Psyllium-vláknina

Čo je psyllium a odkiaľ pochádza?

Tak, ako sme si už vyššie spomínali, psyllium predstavuje rozpustnú rastlinnú vlákninu. Pochádza z rastliny, ktorej názov je skorocel indický. Ide o bezbyľovú, jednoročnú bylinu z čeľade Planaginaceae, ktorá rastie po celom svete a môže dorásť do výšky až 45 cm. Najčastejšie sa však vyskytuje práve z Indie, odkiaľ teda pochádza aj psyllium. Celé to funguje tak, že skorocel indický vyprodukuje približne 15 000 drobných semien.

Tie sú potiahnuté špeciálnym gélom a práve z nich sa získava šupka. Šupka predstavuje vlákninu, teda psyllium. V súčasnej dobe sa však táto jedinečná vláknina nenachádza len na území Indie, ale dnes sa pestuje na území celého sveta, čo je veľkým benefitom, nakoľko sa vďaka tomu dajú výživové doplnky vyrobené zo psyllia ľahko zohnať a sú preto bežne dostupné.

india_1

Akú má psyllium tradíciu?

Vláknina psyllium má dlhú históriu využitia v tradičnej medicíne. Už po stáročia sa využíva aj v ajurvéde na liečbu tráviacich ťažkostí, vrátane zápchy, hnačky alebo podráždenia čriev. Kedysi sa v tradičnej perzskej medicíne psyllium používalo ako preháňadlo a aj na liečbu infekcií močových ciest.

Psyllium však pochádza z Indie, kde sa používalo posledných 5000 rokov ako súčasť ajurvédy, pričom patrí aj medzi tradičné lieky, ktoré sa v tejto oblasti využívajú. Potvrdili to aj mnohé odborné štúdie realizované s cieľom zistiť niečo viac o histórii tejto výnimočnej vlákniny.

ajurvéda

Psyllium: účinky, ktoré stoja za pozornosť

Aj napriek tomu, že najčastejšie sa psyllium vláknina využívala ako preháňadlo, prináša ďaleko viac zdravotných benefitov. Nielen v oblasti tráviaceho systému, ale celkového zdravia, čo určite radi oceníte. Okrem iného, psyllium je vhodné aj pre ľudí s celiatickým ochorením, pre ľudí, ktorí chcú pomôcť pri chudnutí alebo pre tých, ktorí chcú len posilniť svoje zdravie.

Podporuje zdravé trávenie

Tráviace ťažkosti. To nie je nič príjemné. Ak ste ich už niekedy zažili, sami dobre viete, že ide o nepríjemný problém, ktorého by ste sa chceli čím skôr zbaviť. Ideálne ho ani nikdy nedostať. Nakoľko pôsobí psyllium často ako preháňadlo, je o ňom známe, že dokáže absorbovať vodu v črevách. Mnohé odborné štúdie preto potvrdili, že stolica je celkovo konzistentnejšia, častejšia a ľahšie prechádza.

Kedy sa však psyllium môže použiť? Predovšetkým sa odporúča užívať pri zmiernení zápchy, či na prevenciu hemoroidov alebo análnych trhlín. Okrem iného, psyllium je odporúčané užívať aj ako prebiotikum. Je totiž dôležité, aby v črevách rástli zdravé kolónie probiotík a aby ste tak dokázali ľahšie bojovať s infekciou, znižovať zápal, udržiavať v tele zdravé tkanivá a podporiť celkovú obranyschopnosť organizmu, nakoľko vieme, že práve z čriev pramení naša imunita. O probiotikách sa dočítate viac v článku Probiotiká a ich významný vplyv na ľudské zdravie.

trávenie_2

Udržiava primeranú hmotnosť

Chcete si udržať optimálnu váhu? Skvelým riešením môže byť psyllium. Vďaka tejto vláknine tak môžete predchádzať aj nadváhe a obezite. Aj mnohé štúdie potvrdili, že na základe tohto benefitu psyllia môžete svoj organizmus ochrániť pred vznikom viacerých ochorení. Napríklad, predídete kardiovaskulárnym problémom, hypertenzii, cukrovke, žlčovým kameňom či problémom s dýchaním.

Okrem iného, psyllium sa odporúča užívať aj v situáciách, keď sa snažíte schudnúť a zhodiť niekoľko kilogramov z vašej váhy. Samozrejme, bez zdravého životného štýlu – pravidelného pohybu a konzumácie vyváženej stravy, to nepôjde. K vaším cieľom vám môže dopomôcť práve psyllium.

chudnutie_5

Zabezpečuje zdravie srdca

Výskumy naznačujú, že pokiaľ budete užívať výživové doplnky s obsahom psyllia, dôjde k zníženiu vysokých hladín cholesterolu. Aj jedna štúdia z roku 2017 potvrdila, že denné užívanie 6 – 15 gramov psyllia viedlo k zníženiu LDL, teda škodlivého cholesterolu. Nakoľko psyllium znižuje vysoké hladiny zlého cholesterolu, môžete vďaka nemu predchádzať viacerým závažným ochoreniam, medzi ktoré patria kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, vysoký krvný tlak, ischemická choroba srdca a mŕtvica.

zdravé-srdce_2

Prečo konzumovať vlákninu?

Pýtate sa, prečo by ste mali konzumovať vlákninu? Dôvodov je hneď niekoľko. V prvom rade je mimoriadne dôležitá pre správnu funkciu čriev. Pokiaľ budete mať v organizme dostatočné množstvo vlákniny, môže byť skvelou prevenciou chorôb, ktoré majú súvis s tráviacim systémom. Vláknina sa prirodzene nachádza aj v potravinách.

Napríklad, v celozrnnom pečive, cestovinách, jablkách, banánoch, mrkve, brokolici, cvikle, fazuli, šošovici, hrachu alebo v ľanových a chia semienkach. Zaručené denné množstvo však budete mať hlavne vďaka pravidelnej konzumácii výživových doplnkov s obsahom vlákniny. Medzi kvalitné zdroje prírodnej vlákniny patrí drvený pestrec mariánsky, čaj matcha či zelená superpotravina spirulina. Kombináciu 4 zelených superpotravín obsahujúcich vlákninu nájdete aj v našom produkte Green detox.

Rozpustná vs. nerozpustná vláknina

Existujú dva základné druhy vlákniny – rozpustná a nerozpustná vláknina. Medzi rozpustnú vlákninu patrí psyllium, pektín, hemicelulóza alebo rezistentné oligosacharidy. Ako už z názvu vyplýva, ide o vo vode rozpustnú vlákninu, ktorá má za úlohu najmä podporiť trávenie vďaka prebiotickým funkciám.

Nerozpustná vláknina sa nachádza v potravinách, ako sú orechy, strukoviny, semienka, celozrnné obilniny alebo šupky ovocia či zeleniny. Medzi najväčších zástupcov v tomto prípade patrí celulóza, lignín a rezistentný škrob.

vláknina_2

Psyllium: negatívne účinky

Psyllium sa považuje za prevažne bezpečný výživový doplnok. Medzi nevýhody však môže patriť pomalé vstrebávanie niektorých liekov. Aj to je dôvod, prečo by ste sa pred užívaním takéhoto výživového doplnku mali poradiť so svojím lekárom. Okrem iného, ak sa prekročí odporúčané dávkovanie, môže dôjsť k zvýšenému nadúvaniu a plynatosti. Tiež sa môžu objaviť alergické reakcie, ako je svrbenie, podráždenie pokožky, prípadne dýchacie ťažkosti.

Čo sa týka kontraindikácií, psyllium by sa nemalo užívať pri pruhu, zápale podbrušnice alebo akútnom zápale slepého čreva. Tiež sa neodporúča pre deti do troch rokov. Dokonca, niektoré zdroje uvádzajú, že by sa psyllium nemalo konzumovať u detí do šiestich rokov. Dôležité sú preto ešte ďalšie výskumy, ktoré sa týkajú bezpečnosti užívania u malých detí.

Psyllium-negatívne-účinky

Aké denné množstvo sa odporúča?

Psyllium dávkovanie by ste určite mali dodržiavať, pokiaľ túžite zažiť všetky zdravotné prínosy na vlastnej koži. Odporúčané množstvo však závisí od konkrétnej formy. Dá sa totiž zakúpiť v práškovej forme alebo v kapsulách. Čo sa týka práškovej formy, denne sa odporúča skonzumovať približne 10 gramov. Takéto množstvo je potrebné rozmiešať vo vode, prípadne v inom nápoji, podľa toho, ako je to uvedené na obale daného produktu.