Prečo užívať vitamín B6? Toto sú najčastejšie dôvody

Vitamín B6, známy tiež ako pyridoxín. Ide o univerzálny adaptogén tela a má skutočne blahodarne účinky na organizmus. Prečo sa oplatí tento vitamín užívať a aké má vlastnosti? To všetko sa dozviete práve v tomto článku!

V dnešnej dobe existuje široké spektrum vitamínov, ktoré sa oplatí užívať. Má totiž komplexné účinky, ktoré sú zamerané na podporu celkového zdravotného stavu. Dokonca, B6 vitamín hrá dôležitú úlohu aj počas tehotenstva.

Vitamín B6 hrá nenahraditeľnú úlohu v metabolizme červených krviniek, ale aj pri raste či celkovom vývoji kostry. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k nepríjemným komplikáciám – napríklad, objaviť sa môžu poruchy imunitného systému, rastové problémy či postihnutie svalov. Aj to je jeden z hlavných dôvodov, prečo netreba podceniť deficit vitamínu B6 a prečo ho je potrebné doplniť do organizmu.

b6-vitamin

Čo je vitamín B6?

Predtým, ako prejdeme k jednotlivým účinkom vitamínu B6, si povieme niečo o tom, o čo vlastne ide. Tak, ako sme si spomínali už v úvode, vitamín B6 sa často nazýva aj ako pyridoxín. Ide o vitamín, ktorý je vo vode rozpustný, pričom 60 % dennej dávky sa vylúči už do 24 hodín, čo znamená, že je udržiavaný len veľmi malým počtom tkanív.

Vitamín známy od roku 1938

História vitamínu B6 je tiež veľmi zaujímavá. Samuel Lepkovsky, odborník na výživu, ktorý pochádzal z Poľska, izoloval a kryštalizoval vitamín B6 už v roku 1938. Presne od tejto doby je tento jedinečný vitamín známy. O rok na to sa prišlo na presný názov derivátu. Už v tej dobe sa postupne zisťovalo na čo sa pyridoxín používa.

Potvrdili to aj mnohé štúdie. V minulosti sa totiž vitamín B6 používal na liečbu a prevenciu rôznych zdravotných problémov. Najčastejšie tých, ktoré súviseli s nervovým systémom, s krvotvorbou či metabolizmom bielkovín.

nervový-systém

Vitamín B6: Na čo je dobrý?

Pýtate sa, aké má vitamín B6 účinky? Tých je celé spektrum! My vám prinášame najčastejšie účinky vitamínu B6, ktoré sú overené aj viacerými štúdiami. Nezabúdajte, že pre dosiahnutie efektívnych účinkov je dôležité, aby ste vitamín B6 užívali v odporúčanom množstve a pravidelne.

b6

Zmierňuje depresiu a zlepšuje náladu

Vitamín B6 hrá dôležitú úlohu aj pri regulovaní nálady. Mnohé štúdie totiž potvrdili, že je nevyhnutný pri vytváraní neurotransmiterov, ktoré regulujú emócie. Tie zahŕňajú serotonín, dopamín či GABA (kyselina gama amino-maslová).

Okrem iného, je potvrdené, že vitamín B6 znižuje vysoké hladiny aminokyseliny homocysteínu v krvi, ktoré sú často spojené aj s depresiou či úzkostnými stavmi. Niekoľko štúdií totiž potvrdilo, že prejavy depresie sú veľmi často spojené s nízkou hladinou v krvi a príjmom vitamínu B6. Tento jedinečný vitamín tak môže slúžiť aj ako prevencia psychiatrických ochorení.

depresia

Zlepšuje prejavy PMS

PMS (predmenštruačný syndróm) môže byť sprevádzaný úzkosťou, depresiami alebo podráždenou náladou. Tieto prejavy môže zmierniť práve vitamín B6, ktorý pomáha pri emocionálnych výkyvoch, ktoré súvisia s PMS.

Dôvodom je hlavne skutočnosť, že vitamín B6 má nenahraditeľnú úlohu pri vytváraní neurotransmiterov a regulovaní nálady. V jednej štúdii sa potvrdilo, že denné užívanie vitamínu B6 spolu s horčíkom výrazne znížilo symptómy PMS, vrátane častých zmien nálady, podráždenosti či úzkosti.

menštruácia

Pomáha pri liečbe anémie

Už v úvode tohto článku sme si spomínali, že vitamín B6 sa podieľa na metabolizme červených krviniek. To má súvis aj s ochorením, akým je anémia. Viaceré štúdie totiž potvrdili, že vitamín B6 je výhodný aj pri prevencii alebo liečbe anémie, nakoľko dokáže podporiť produkciu hemoglobínu (proteín, ktorý prenáša kyslík) v krvi. Ak je v tele hemoglobínu nedostatok, môže sa to prejaviť na vyššej slabosti, únave a vyčerpaniu.

anémia

Zmierňuje nevoľnosť počas tehotenstva

Vedeli ste o tom, že vitamín B6 sa už celé desaťročia používa na liečbu nevoľnosti a zvracania počas tehotenstva? V jednej štúdii sa v prvých 17. týždňoch tehotenstva zistilo, že ak sa ženám denne podávalo 30 mg vitamínu B6, došlo u nich k výraznému zmierneniu pocitov nevoľnosti, a to už po piatich dňoch liečby.

Okrem iného, vitamín B6 pomáha aj pri rannej nevoľnosti. Dôvod môže spočívať hlavne v tom, že tento vitamín hrá jednoducho nenahraditeľnú úlohu pri zabezpečení zdravého tehotenstva.

tehotenstvo

Má protirakovinové účinky

Jednotlivé štúdie potvrdili, že dostatok vitamínu B6 dokáže znížiť riziko vzniku určitých druhov rakoviny. Vedci sa domnievajú, že schopnosť vitamínu B6 bojovať proti rakovine môže spočívať v redukcii zápalu v organizme.

Dlhodobý a pretrvávajúci zápal totiž prispieva k rakovine a iným chronickým stavom. Dokonca, ľudia, ktorí mali dostatočné hladiny vitamínu B6 mali približne o 50 % nižšie riziko vzniku kolorektálneho karcinómu či rakoviny prsníka.

rakovina_5

Vitamín B6: Nežiadúce účinky

Nežiadúce pyridoxin účinky sa objavujú hlavne pri predávkovaní, respektíve nedodržaní odporúčanej dennej dávky. K nežiadúcim účinkom v tomto prípade patria závraty, pálenie záhy, poškodenie nervov, strata koordinácie či strata kontroly nad pohybmi. Najčastejšie sú však tráviace ťažkosti, bolesť žalúdka či hnačka. Často sa môže objaviť aj alergická reakcia, ktorá je vo forme kožnej vyrážky, svrbenia alebo opuchov.

reflux-príznaky

Ktoré potraviny sú bohaté na vitamín B6?

Teraz už viete, pyridoxin na čo sa používa. Má nenahraditeľnú úlohu vo viacerých dôležitých funkciách, čo znamená, že jeho deficit by sa rozhodne nemal podceniť. Doplniť do tela ho môžete aj prirodzenou formou, teda z jedla. Vo väčšej miere sa nachádza v potravinách, ako napríklad losos, ricotta syr, mlieko, tuniak, vajcia, hovädzie či kuracie.

Do jedálnička by ste mali zaradiť tiež viac špenátu, sladkých zemiakov, zelených fazuliek, banánov či avokáda. Aj napriek tomu, že tieto potraviny obsahujú vitamín B6, jeho vyšší obsah sa nachádza práve vo výživových doplnkoch. Čo sa týka potravín, veľmi odporúčané sú aj celozrnné výrobky, zemiaky, strukoviny či orechy alebo kvasnice.  

vitamin-b6

Formy užívania vitamínu B6

Pirydoxin je možné užívať vo viacerých formách. Najčastejšie ho ľudia užívajú vo forme tabliet a kapsúl. Ide o najbežnejšiu a najdostupnejšiu formu vitamínu B6. V takejto forme môže byť vitamín B6 kombinovaný aj s inými vitamínmi skupiny B.

Čoraz viac idú do popredia aj žuvacie tablety alebo gumené cukríky. Ide o obľúbenú formu užívania, nakoľko ľudia preferujú sladšiu a jednoduchšiu konzumáciu. Vitamín B6 sa môže podávať aj injekčne, ak vám to odporučí lekár pri výraznom deficite tohto vitamínu.

Nezabúdajte: Odporúčané denné dávkovanie je podľa odborníkov nastavené na 1,7 – 2 mg. Toto dávkovanie by ste nemali prekročiť, nakoľko by sa mohli objaviť nežiadúce prejavy, ktoré sú najčastejšie spojené s tráviacimi ťažkosťami.

vitamin-b6-účinky

Zamerajte sa na prejavy deficitu vitamínu B6

Ako spoznáte, že nemáte dostatok vitamínu B6? Deficit sa môže prejaviť viacerými prejavmi. Najčastejšie ide o vyrážku, ktorá sa objaví na hlave, tvári, krku alebo hornej časti hrudníka. Okrem toho, pri nedostatku vitamínu B6 sa objavuje aj popraskané pery a kútiky úst či boľavý jazyk. Jazyk sa tiež môže začervenať alebo opuchnúť.

Nedostatok vitamínu B6 rozhodne nepodceňujte a už pri prvých prejavoch jeho deficitu riešte doplnenie vitamínu B6 do organizmu. Napríklad, zo stravy alebo z výživových doplnkov.