Nootropiká: Čo to je a ktoré sú tie najúčinnejšie?

Nootropiká sa čoraz viac dostávajú do popredia. Ide o prírodné a syntetické doplnky, ktoré dokážu zlepšiť mentálny výkon a celkové zdravie mozgu. Ktoré nootropiká sú tie najúčinnejšie a aké prinášajú účinky na organizmus?

Pokiaľ chcete mať dostatok energie a sily, je veľmi dôležité, aby ste vyživovali aj svoj mozog. To môžete docieliť aj vďaka nootropikám, ktoré majú v dnešnej dobe obrovský význam. Predsa len, už naši predkovia vedeli, že určité plodiny a listy dokážu povzbudiť myseľ a kognitívne schopnosti. Nootropikum vzniklo kombináciou dvoch gréckych slov – noos (myseľ) a tropeín (otočiť alebo smerovať).

Vedeli ste, že: Pojem nootropikum vymyslel rumunský psychológ a chemik Dr. Corneliu Giurgea

nootropika

Aké majú nootropiká účinky?

Chcete získať lepšie výsledky v škole, efektívnejšie zvládať pracovné nasadenie a mať lepšiu koncentráciu? To všetko sú účinky nootropík. Dokážu zabezpečiť lepšiu nielen krátkodobú, ale aj dlhodobú pamäť, sústredenie a udržanie pozornosti. Zároveň budete mať vďaka nim aj väčšiu kreativitu, menšiu únavu a lepšie rozhodovacie schopnosti.

Takto fungujú nootropiká

Pýtate sa, ako vám môžu nootropiká pomôcť, keď sú to len prírodné alebo syntetické doplnky? Ich úlohou je efektívne zasahovať do procesov v mozgu, pričom najčastejšie ide práve o neuroplasticitu. V mozgu sa nachádza aj zložitá sieť nervových buniek, ktoré medzi sebou komunikujú a využívajú aj neurotransmitery.

Práve tie majú za úlohu dostatočne využiť neuróny a efektívne ich chrániť. Schopnosť mozgu závisí od všetkých týchto procesov, ktoré sa prejavujú na pamäti, schopnosti učenia či koncentrácii. Nootropiká tieto procesy vedia výrazne zefektívniť.

nootropika-účinky

Najúčinnejšie nootropiká, ktoré stoja za vysúšanie

Určite by ste mali vyhnúť tomu, že sa bezhlavo pustíte do užívania nootropík. Bez toho, aby ste o daných doplnkoch čokoľvek vedeli. To určite nie je správne. Nakoľko v dnešnej dobe existujú desiatky prírodných a syntetických doplnkov s účinkami na podporu funkcie mozgu. My vám však ťažký výber predsa len chceme uľahčiť a preto sme sa rozhodli predstaviť vám niekoľko najúčinnejších nootropík, ktorých účinky sú podložené aj odbornými štúdiami a sú odporúčané aj mnohými odborníkmi.

1. Gaba (gama-amino kyselina maslová)

Medzi najznámejšie nootropiká patrí rozhodne gama-amino kyselina maslová, ktorá sa síce bežne vyskytuje v našom mozgu, ale my ju vieme aj efektívne doplniť, vďaka prírodným doplnkom výživy s obsahom tejto kyseliny.

Aj vedecké výskumy potvrdili priaznivé, aké má gaba účinky. Napríklad, dokáže zmierniť prejavy úzkostných stavov a používa sa hlavne pri starostlivosti o pokojnú myseľ. Zabezpečí vám harmonický spánok a dobrú náladu, a to aj počas náročnejšieho obdobia vo vašom živote. GABA sa nachádza aj v matcha čaji, ktorý aj vďaka tejto kyseline prináša tak priaznivé účinky na organizmus.

matcha

2. Kurkuma

Kurkuma sa v dnešnej dobe využíva nielen vo forme výživových doplnkov, ale aj v rámci gastronómie. Obsahuje dôležitú látku – kurkumín, ktorý je známy pre svoje silné protizápalové účinky. Dokáže totiž potlačiť zápal, a to bez vedľajších účinkov.

Aké má však kurkuma účinky na mozog? V prvom rade pozitívne vplýva na kognitívne schopnosti, má antidepresívne účinky a často sa používa aj pri liečbe neuropsychiatrických ochorení. Aj mnohé štúdie potvrdili tieto priaznivé účinky kurkumínu a mozog človeka.

 

3. Ginko biloba

Ginko je vám pravdepodobne veľmi dobre známe. Viete však, aké má ginko biloba účinky na funkcie mozgu? Nakoľko patrí medzi obľúbené mozgové nutrienty, dokáže efektívne podporiť aj kognitívne funkcie. Dokonca, hovorí sa, že pri pravidelnom užívaní ginka dochádza k zlepšeniu pamäte a lepšej schopnosti udržania pozornosti.

Dokáže podporiť krvný obeh a zlepšiť prekrvenie rôznych orgánov, vrátane mozgu. Dokonca, mnohé štúdie potvrdili, že pravidelné užívanie ginko biloba vedie aj k prevencii neurodegeneratívnych ochorení, napríklad, Alzheimerovej choroby.

ginko-tablety

4. Ženšen

Vedeli ste o tom, že ženšen sa považuje za najzdravšiu rastlinu na svete? Pochádza z Kórei, Číny a Sibíru a má veľmi pozitívne účinky na funkcie mozgu, vďaka čomu sa považuje za účinné nootropikum. V jednej štúdii sa testovali účinky ženšenu na viac ako 6000 ľuďoch v pokročilom veku. Už po pár mesiacoch došlo k zlepšeniu kognitívnych funkcií. Ženšen, okrem iného, zmierňuje úzkostné stavy a zlepšuje celkovú pamäť.

ženšen_1

5. Hericium

Hericium je liečivá huba, ktorá je známa pod viacerými názvami, ako napríklad Lions Mane alebo levia hriva či korálovec ježovitý. Vedeli ste však o tom, že aj táto fascinujúca huba má pozitívny vplyv na funkcie mozgu? Je o nej známe, že dokáže podporiť mozgovú činnosť až do takej miery, že zlepšuje pamäť, koncentráciu a kognitívne schopnosti.

hericium

6. Huba reishi

Aj napriek tomu, že v dnešnej dobe existuje desiatky liečivých húb, medzi tie najpopulárnejšie patrí rozhodne reishi, o ktorej je známe, že dokáže udržať zdravý mozog. Má totiž silné neurochrániace schopnosti, ktoré dokážu podporiť funkcie mozgu a sú spojené aj so znížením rizika vzniku neurologických porúch. Medzi hlavné reishi účinky patrí preto aj prevencia voči Alzheimerovej chorobe.

reishi-kapsule

7. Ashwagandha

Ashwagandha je adaptogénna bylina, ktorá sa používa už stovky rokov v ajurvédskej medicíne. Dokáže riešiť množstvo zdravotných problémov, vrátane duševného zdravia a kognitívnych funkcií. Má priaznivý vplyv na zlepšenie pamäti, pozornosti a spracovania informácií. Okrem toho dokáže efektívne redukovať stres a úzkosť, pričom má silné neuroprotektívne účinky. To znamená, že obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré prispievajú k vyššej ochrane mozgu.

Ashwagandha-účinky

8. Bacopa monnieri

Bakopa patrí medzi základné rastliny v tradičnej ajurvédskej medicíne. Rastie hlavne vo vlhkých a tropických oblastiach a používa sa pri rôznych ochoreniach. Vedeli ste však o tom, že bacopa má pozitívny vplyv aj na funkcie mozgu? Obsahuje totiž silné antioxidanty, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri ochrane mozgu pred poškodením buniek voľnými radikálmi. Zároveň je tiež známe, že dokáže efektívne zmierniť zápal a zlepšiť priestorové učenie či schopnosť uchovávať informácie. To všetko je podložené odbornými štúdiami.

bacopa_1

9. Rozchodnica ružová

Rhodiola rosea, rhodiola či rozchodnica ružová. To sú názvy pre zlatý koreň, ktorý prináša viacero zdravotných benefitov. Rozchodnica ružová je schopná stimulovať aktivitu mozgu, a to v rámci tvorby monoamínov a opioidných peptidov, medzi ktoré patria, napríklad aj, beta-endrofíny. Okrem iného, rhodila podľa vedeckých štúdiídokáže zmierňovať úzkosti a depresiu, vďaka čomu navodzuje dobrú náladu. Keďže ide o adaptogénnu rastlinu, určitý čas trvá, kým sa na vás prejavia jej účinky. Preto je odporúčané, aby ste rozchodnicu ružovú užívali dlhšiu dobu.

rozchodnica-ružová

10. Omega – 3 mastné kyseliny

Omega – 3 mastné kyseliny majú priaznivý vplyv aj na funkcie mozgu. Dôvodom je najmä skutočnosť, že sú súčasťou bunkových membrán neurónov, teda nervových buniek. Podľa záverov niekoľkých výskumov majú aj omega – 3 mastné kyseliny obrovský význam v prevencii a liečbe psychických ochorení, medzi ktoré patrí schizofrénia, depresia či bipolárna porucha.

Omega – 3 mastné kyseliny môžete používať vo forme výživových doplnkov, ale tiež aj zo stravy. Napríklad, vo vyššom množstve sa nachádzajú v rybách – makrele, lososa, tuniaka či sardiniek. Konzumovať sa tiež odporúča aj treščiu pečeň alebo vajíčka.

omega-3