Hľadáte náhradu kávy? Matcha ako skvelá alternatíva!

Až 1 miliarda ľudí po celom svete pije kávu na každodennej báze. Aj to je dôvod, prečo sa radí medzi najpopulárnejšie nápoje. Mnohé štúdie však naznačujú, že káva nie je až tak prospešná pre zdravie. Preto čoraz viac ľudí siaha po zdravších alternatívach - v tomto prípade môžeme hovoriť o čaji matcha.

Ako káva vlastne vzniká? Tento obľúbený nápoj má veľmi zaujímavú a fascinujúcu históriu, ktorá siaha až do 9. storočia. Podľa legendy ju objavil etiópsky pastier kôz Kaldi, ktorý si všimol, že jeho kozy boli po konzumácii bobúľ viac energické a v noci nechceli ani spať. Išlo totiž o bobule, ktoré sa neskôr stali aj základom pre nápoj, akým je káva. Tá sa začala rozširovať spočiatku v rámci kláštora medzi mníchmi, ktorých udržiavala káva v bdelosti počas dlhých hodín večernej modlitby. Hovoria o tom aj mnohé štúdie, ktoré sa zaoberali vznikom kávy.

Nezabúdajte: Pokiaľ chce človek pocítiť pozitívne účinky kávy, pri jej výbere musíte vsadiť hlavne na vysokú kvalitu. Medzi najkvalitnejšie druhy kávy patrí zaručene zrnková káva a turecká káva.

káva

Aké sú najväčšie benefity kávy?

Káva je nápoj, ktorý toho dokáže oveľa viac ako len posilniť vašu energiu. Je o nej totiž známe, že ak pijete kávu pravidelne, dokáže znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu. Zároveň znižuje aj výskyt depresie, podporuje reguláciu hmotnosti a funkciu mozgu. Všetko však záleží od toho, akú kávu pijete a ako často.

energia

Koľko kofeínu obsahuje káva?

Mnohé výskumy hovoria o tom, že priemerná šálky kávy obsahuje približne 80 – 100 mg kofeínu. Konkrétny obsah kofeínu sa však môže líšiť od viacerých faktorov, ako napríklad typ kávy, spôsob prípravy a výrobca. Výskumy tiež naznačujú, že až 85 % dospelých Američanov konzumuje denne kofeín, a to v priemere 180 mg, čo predstavuje približne dve šálky kávy.

kofeín

História matcha čaju

Nakoľko žijeme v modernej dobe, viacerí ľudia siahajú po zdravších alternatívach kávy. Veľmi odporúčaný je matcha caj, ktorý má tiež zaujímavú históriu. Kde sa vlastne tento nápoj vzal a ako sa dostal do povedomia ľudí? História matcha siaha až do 7. – 10. storočia, kedy sa začalo s prepravou a obchodovaním čajových lístkov. Tie boli už v tom čase pripravené rozdrvením listov a zmiešaním čajového prášku s vodou a soľou.

O popularitu tohto spôsobu prípravy čaju sa však zaslúžila hlavne dynastia Song, ktorá v Číne vládla v 10. – 13. storočí. V tom čase sa matcha tea vyrábal vo veľmi obmedzených množstvách a preto bol považovaný za symbol luxusu. Neskôr sa tento spôsob prípravy rozšíril aj do Japonska, kde bol tento špeciálny spôsob pestovania a spracovania po stáročia zdokonaľovaný.

matcha-čaj

Ako sa vyrába čaj matcha?

Matcha prášok sa vyrába z najkvalitnejších mladých čajových lístkov, ktoré sa pestusú a spracovávajú špeciálnym postupom. Jeho listy sa niekoľko týždňov pred zberom zatienia a následne sa v listoch čajovníka zvýši obsah aminokyselín, vrátane chlorofylu. Listy sa potom rozdrvia na jemný prášok na tradičných kamenných mlynoch.

matcha_1

Obsah kofeínu a účinných látok

Najnovšie vedecké štúdie hovoria o tom, že 1 gram čaju matcha obsahuje približne 19 – 44 mg kofeínu. Okrem kofeínu však matcha obsahuje ďaleko viac účinných látok. Medzi tie patria zaručene antioxidanty, aktívne zlúčeniny, vrátane theanínu, chlorofylu a ďalších rôznych typov katechínov. Dokonca, matcha obsahuje až 137 – krát viac antioxidantov ako bežný zelený čaj. Tieto zložky sú dôležité z hľadiska ochrany buniek pred poškodením voľnými radikálmi.

čaj-matcha

Aké má matcha účinky?

Pravdepodobne vás zaujíma najviac to, aké účinky sa na vás môžu prejaviť pri pravidelnom pití matcha čaju. Nuž, tých je hneď niekoľko. Aj v tomto prípade však platí, že ak túžite po dlhodobých a efektívnych výsledkoch, určite by ste mali dbať na vyššiu kvalitu matcha čaju. Na trhu ich existuje veľmi veľa a verte či nie, nie všetky sú tak účinné, ako sa o nich hovorí. Preto sa pri kúpe matcha čaju zamerajte hlavne na zloženie a nesiahajte nikdy po tých najlacnejších nápojoch, aj keď to bude veľmi lákavé.

Podporujte zdravie pečene

Pečeň je jeden z najdôležitejších orgánov nášho tela. Bez jej správnej funkcie by náš organizmus zvládal mnohé situácie veľmi ťažko, čo by sa prejavilo na vzniku ochorení. Niektoré štúdie zistili, že matcha dokáže chrániť zdravie našej pečene a zároveň slúži ako prevencia, nakoľko zabraňuje vzniku ochorení, ktoré sa týkajú tohto orgánu.

detox-pečene

Protirakovinové účinky

Matcha čaj obsahuje určité zlúčeniny, ktoré sú spojené s prevenciou rakoviny, čo potvrdili aj štúdie. Napríklad, v matcha zložení nájdete vysoký obsah epigalokatechínu – 3 – galátu (EGCG). Vo všeobecnosti ide o typ katechínu, ktorý má silné protirakovinové účinky. Matcha tea tak môže slúžiť ako prevencia vzniku tohto vážneho ochorenia.

rakovina_4

Výborný doplnok chudnutia

Čaj matcha používa čoraz viac ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Jedna štúdia z roku 2020 totiž dospela k záveru, že spolu s diétnymi opatreniami a cvičením dokáže užívanie matcha čaju znížiť index telesnej hmotnosti. To sa však týka užívania minimálne počas 12. týždňov. Preto, ak hľadáte výživový doplnok, ktorý je vhodný na podporu chudnutia a ktorý vám dodá dostatok energie, matcha je to správne riešenie.

chudnutie-z-brcuha

Káva vs. matcha čaj: Ktorý nápoj vyhrá tento súboj?

Oba nápoje obsahujú kofeín, oba majú podobné priaznivé účinky na zdravie a oba si zamilujete už po prvom ochutnaní. Ktorý nápoj si teda vybrať a ktorý je zrovna pre vás ten správny? My sme zistili, že matcha má väčšie množstvo výhod v porovnaní s klasickou kávou, a to ani zďaleka nie je všetko.

Bez ,,kofeínového šoku“

Aj napriek tomu, že matcha obsahuje podobné množstvo kofeínu ako káva, je preukázané, že pri pití matcha čaju nedostane človek kofeínový šok. Práve ten sa prejavuje aj zvýšeným búšením srdca a nepríjemným tlakom na hrudníku. Dôvodom je hlavne skutočnosť, že matcha obsahuje aj látku theanín, s ktorou kofeín pôsobí miernejšie a synergicky.

kofeínový-šok

Energia na dlhšiu dobu

Matcha čaj obsahuje aminokyselinu s názvom L-theanín. Tá zabezpečuje to, že kofeín sa v tele metabolizuje pomalšie a poskytuje 3 – 6 hodinovú energiu. V porovnaní s kávou je to značný rozdiel, nakoľko káva vám dodá energiu len na 1, maximálne 2 hodiny. Ak hľadáte nápoj, ktorý vás nabudí, matcha je to správne riešenie.

Nezabúdajte: Matcha lattematcha čaj – nežiadúce účinky je spojenie, ktoré pravdepodobne nikdy ani nebudete vidieť. V porovnaní s kávou totiž nemá žiadne vedľajšie účinky, avšak tento nápoj sa kvôli obsahu kofeínu odporúča nepiť nalačno. V takom prípade by totiž mohol spôsobiť nevoľnosť alebo točenie hlavy.

imunita

Káva a zápach z úst

Aj napriek tomu, že káva patrí medzi populárne nápoje, mnoho ľudí má problém s tým, že ich trápi nepríjemný zápach po vypití. Je to najmä z toho dôvodu, že káva môže vysušiť ústa a podporiť tak aj rast baktérií. Práve tie spôsobujú zápach. To vás pri matcha čaji rozhodne nečaká. Vo všeobecnosti totiž platí, že matcha tea napomáha udržiavať zdravé zuby a zároveň aj redukuje zápach z úst. Káva je tiež známa tým, že často zafarbuje zuby. Matcha čaj tomu zabraňuje.

zápach-z-úst_1

Matcha čaj a energetické nápoje

Matcha čaj je omnoho zdravšia alternatíva aj pre energetické nápoje. Tie sú pomerne nezdravé, majú veľa umelých prísad, cukru a zároveň aj zhoršujú zdravie srdca. Matcha čaj je nápoj vhodný prakticky pre každého, vrátane ťažko mentálne pracujúcich ľudí, šoférov z povolania, študentov alebo športovcov. Káva a energetické nápoje síce majú tiež svoje benefity, no zdravšou alternatívou je určite matcha čaj, ktorý sa čoraz viac dostáva do popredia.