Hericium: Odhaľte spolu s nami tajomstvo pevného zdravia

Hericium, koralovec ježovitý, levia hriva či lions mane. To sú názvy, pod ktorými môžete poznať jedinečnú hubu, najčastejšie označovanú ako hericium. Prináša účinky, ktoré sú výnimočné a ktoré vám dokážu zabezpečiť pevné zdravie. Nielen to fyzické, ale aj psychické.

V dnešnej dobe existuje celé spektrum medicínskych húb. V tomto článku sa bližšie pozrieme na hubu hericium, ktorá si hlavne v posledných rokoch získala obrovskú obľubu. Má nezameniteľný vzhľad, vďaka ktorému už na prvý pohľad budete vedieť, že ide o koralovca ježovitého. Má totiž dlhé vláknité výbežky, ktoré pripomínajú leviu hrivu.

hericium

Odkiaľ pochádza

Hericium rastie hlavne na kmeňoch poranených listnatých stromoch, prípadne priamo na pňoch. Vyskytuje sa v oblastiach na severnej pologuli, napríklad v Európe, Ázii alebo Severnej Amerike. Táto fascinujúca jedlá huba má vyšší sklon rásť v dolných častiach drevín alebo stromov. V dnešnej dobe je ,,levia hriva“ rozšírená po celom svete a využíva sa hlavne vo forme výživových doplnkoch, ktoré prinášajú spektrum zdravotných výhod.

koralovec-ježovitý

Niečo málo z histórie

Množstvo medicínskych húb, vrátane koralovca ježovitého má históriu používania hlavne v ázijských kultúrach. Aj hericium sa už stovky rokov používal v tradičnej čínskej medicíne. Najčastejšie sa využíval ako zdroj potravy a bylinný liek. Mnohé štúdie hovoria o tom, že lions mane (levia hriva) má pozitívny vplyv hlavne na 5 vnútorných orgánov človeka – srdce, obličky, pečeň, pľúca a slezinu. Okrem iného, podľa overených čínskych záznamov sa pestovanie tejto huby začalo už v roku 1988.

Nezabúdajte: Dnes sa koralovec ježovitý pestuje bežne aj v interiéroch na substrátoch – napríklad, na pilinách z tvrdého dreva. Jeho pestovanie je tak rozšírené do celého sveta a nie je obmedzené len na niektoré územia. 

lions-mane

Aké má hericium účinky?

Pýtate sa, aké má vôbec koralovec ježovitý účinky? Nuž, tých je skutočne celé spektrum. Aj to je dôvod, prečo sa túto jedinečnú hubu odporúča užívať čoraz viac. Dokonca, tvrdia to aj mnohí odborníci, vrátane lekárov. Samozrejme, netreba zabúdať, že ide len o výživový doplnok a nedokáže nahradiť celkovú liečbu ochorení, avšak môže ju účinne doplniť, a to čisto prírodnou cestou, čo určite radi oceníte. Poďme sa však pozrieť na najčastejšie účinky huby hericium.

Má preventívne účinky voči demencii

Schopnosť mozgu vytvárať nové spojenia prirodzene s pribúdajúcim vekom klesá. To znamená, že aj koncentrácia a pamäť sa u starších ľudí zhoršuje. Existujú však štúdie, ktoré potvrdili, že huba hericium má účinné preventívne vlastnosti a chráni pred vznikom Alzheimerovej choroby – degeneratívnym ochorením mozgu, ktoré spôsobuje postupnú stratu pamäti.

Ako je to vlastne možné? Levia hriva a jej extrakty dokážu znížiť príznaky straty pamäti, pričom zároveň zabraňujú aj poškodeniu neurónov, ktoré je spôsobené špeciálnymi plakmi a tie sa hromadia hlavne pri ochorení, akým je Alzheimerova choroba.

Zistilo sa, že 1 gram huby hericium denne počas doby 49 týždňov výrazne zlepšil skóre kognitívnych testov v porovnaní s placebom. Levia hriva tak dokáže efektívne podporiť rast nervov, ale aj chrániť mozog pred poškodením a posilniť jeho zdravie.

demencia

Dokáže zmierniť prejavy úzkosti

Cítite sa ,,ako pod psa“, ste neustále bez nálady, nemáte motiváciu nič robiť a jednoducho vám nič nedáva v živote zmysel? Pozor na to, môže ísť o rozšírené úzkostné stavy. Aj v tomto smere vám môže huba lions mane výrazne pomôcť. Má totiž protizápalové účinky, ktoré dokážu znížiť prejavy úzkosti a depresie. Taktiež napomáha pri regenerácii mozgových buniek a zlepšuje fungovanie hipokampu, teda časti mozgu, ktorej úlohou je spracovávať spomienky a emociálne reakcie.

Jedna menšia štúdia z roku 2010 tiež potvrdila, že denné užívanie huby hericium u žien v menopauze dokázalo znížiť prejavy podráždenia a úzkosti. Táto štúdia sa realizovala po dobu jedného mesiaca. Pri pravidelnom užívaní huby hericium tak dochádza aj k zlepšeniu nálady.

úzkosť-prejavy

Napomáha pri liečbe cukrovky

Diabetes. Ochorenie, ktoré sa vyskytuje u veľmi veľkej časti populácie. Najčastejšie v prípadoch, kedy má telo narušenú schopnosť riadiť hladinu cukru v krvi. Neustále zvýšené hladiny cukru v krvi spôsobujú zdravotné komplikácie, ako napríklad ochorenie obličiek, poškodenie nervov či strata zraku. Niekoľko odborných štúdií potvrdilo, že huba levia hriva je prospešná aj pri liečbe cukrovky.

Dokáže zlepšiť riadenie krvného cukru a znížiť vedľajšie prejavy. Jej úlohou je totiž blokovať aktivitu enzýmu alfa-glukozidázy, ktorá rozkladá sacharidy v tenkom čreve. Ak je tento enzým zablokovaný, dochádza ku vzniku nižšej hladiny cukru v krvi.

cukrovka_3

Môže znížiť zápal a oxidačný stres

Chronický zápal a oxidačný stres sú hlavnými príčinami vzniku ochorení, vrátane kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny či autoimunitných porúch. Mnohé výskumy však naznačujú, že huba lions mane obsahuje silné protizápalové a antioxidačné zlúčeniny, ktoré dokážu efektívne znížiť negatívny vplyv týchto chorôb. Okrem iného, jedna štúdia z roku 2012 potvrdila, že hericium má štvrtú najvyššiu antioxidačnú aktivitu.

zápal_2

Aké sú formy užívania?

Mnohí ľudia obľubujú užívanie huby hericium, nakoľko je veľmi jednoduché. Často sa používa aj v rámci gastronómie, nakoľko má špecifickú chuť, ktorá pripomína morské plody. Lions mane môžete užívať vo forme kapsúl, tabliet alebo tekutého extraktu. Vyrába sa aj vo forme prášku, ktorý je možné pridávať do nápojov, smoothies, jogutov, prípadne iných jedál.

V dnešnej dobe dostanete kúpiť aj čaj s obsahom koralovca ježovitého. To, akú formu si vyberiete tak záleží len na vás a vašich preferenciách. Odporúčame však užívať hericium dlhšiu dobu, nakoľko efektivita účinkov sa môže prejaviť až po pár týždňoch alebo mesiacoch.

levia-hriva

Látky, ktoré hericium obsahuje

Je fascinujúce, že hericium obsahuje minimálne 32 bioaktívnych zlúčenín. V zložení tejto huby nájdete hlavne vitamíny a minerály, ako napríklad draslík, železo, selén či zinok. Okrem toho je tiež známe, že koralovec ježovitý obsahuje polysacharidy, medzi ktoré patria aj beta-glukány.

O tých vieme, že do vysokej miery dokážu posilniť obranyschopnosť človeka, bojovať proti zápalu a v neposlednom rade aj znížiť cholesterol či zlepšiť spánkový režim. To však zďaleka nie je všetko, čo sa nachádza v hube hericium. Obsahuje aj dôležité antioxidanty, ktoré dokážu ochrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi, znížiť riziko kardiovaksulárnych ochorení a spomaliť starnutie.

Okrem týchto látok obsahuje koralovec ježovitý aj proteíny, tuky, diétnu vlákninu, hercenony či erinacíny. Čo sa týka vitamínov, najbohatšie zastúpenie majú v tomto prípade vitamíny skupiny B. Tie zohrávajú kľúčovú úlohu v podpore zdravia nervového systému.

Reishi ako skvelá alternatíva

Ak hľadáte alternatívu k hube hericium, prípadne chcete jej užívanie obmeniť, odporúčame hubu reishi, ktorá prináša taktiež spektrum priaznivých účinkov na organizmus. Napríklad, dokáže zlepšiť imunitu, znížiť stres, podporiť kvalitu spánku a celkovú vitalitu organizmu.

Štúdie poukázali aj na skutočnosť, že reishi má silné protirakoviné vlastnosti, vďaka ktorým dokáže bojovať voči mnohým druhom rakoviny. Okrem toho podporuje zdravie srdca, znižuje hladinu cukru v krvi a odstraňuje z tela škodlivé či toxické látky.