Helikobakter: Čo to je, ako sa prejavuje a prečo vzniká? Všetko, čo potrebujete vedieť!

Helikobakter pylori. Strach a nočná mora mnohých ľudí. Najčastejšie sa spája s tráviacimi ťažkosťami a môže postihnúť skutočne kohokoľvek. Nezáleží na veku, ani na pohlaví. Je dôvod sa tejto baktérie báť?

Čo je helikobakter? Vo všeobecnosti ide o druh baktérie, ktorý spôsobuje žalúdočnú infekciu. Napadnúť môže nielen ľudí, ale aj zvieratá. Oslabuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a usádza sa najčastejšie v oblasti žalúdka a dvanástnika. Určite by sa výskyt tejto baktérie nemal podceňovať. Zvykne totiž vyvolať nepríjemné zápaly a ochorenia tráviaceho systému.

Vedeli ste, že: helikobakter patrí po zubnom kaze medzi najčastejšie infekcie? Postihuje viac ako polovicu svetovej populácie. Potvrdili to aj štatistiky z odborných výskumov.

helikobakter

Aké má helikobakter príznaky?

Ako sa prejavuje helikobakter? V prvých fázach infekcie môžu byť príznaky ťažko pozorovateľné. Mnohí ľudia si ich totiž veľmi často zamieňajú s bežnými tráviacimi problémami, preto môže byť odhalenie ochorenie spočiatku veľmi zložité. Štúdie však potvrdili, že medzi najčastejšie helikobakter prejavy patrí tlak v hornej časti žalúdka, potreba neustále niečo jesť, nadúvanie, ťažké trávenie, zápach z úst, ale aj strata chuti do jedla či strata hmotnosti.

Pokiaľ je infekcia rozvinutá, prejaviť sa môže silnou a neutíchajúcou bolesťou brucha, ťažkosťami s prehĺtaním, krvavou až čiernou stolicou, prípadne aj krvavými zvratkami. Pokiaľ sa takéto prejavy u vás objavujú častejšie, je potrebná návšteva lekára, nakoľko môže ísť o vážny stav.

helikobakter-príznaky

Ako sa diagnostikuje helikobakter pylori?

Diagnostika infekcie helikobakter spočíva vo viacerých kľúčových krokoch, ktoré sú dôležité pre správne posúdenie a nastavenie diagnózy. Pokiaľ si chcete diagnostiku svojpomocne, z pohodlia domova, k dispozícii je helikobakter test. Ide o antigénový test stolice, ktorý si môžete zaobstarať napríklad v lekárni. Používa sa najmä po liečbe infekcie helikobakter, kedy je potrebné zistiť, či nastavená liečba zabrala správne, tak, ako mala. Výhodou tohto testu je, že má veľmi vysokú účinnosť, dokonca, viac ako 90 %.

Keď navštívite lekára, odoberie vám krv, čím sa zisťuje, či máte v tele protilátky proti tejto baktérii. Veľmi účinný je aj dychový test. Ten funguje tak, že počas dychovej skúšky prehltnete tekutinu, prípadne tabletku, ktorá obsahuje uhlík. Infekcia helikobakter sa vám potvrdí tým, že uhlík sa začne uvoľňovať v momente, keď sa roztok v žalúdku postupne rozloží.

No a v neposlednom rade sa na diagnostiku infekcie helikobakter používa u pacientov gastroskopia. Toto vyšetrenie je pre mnohých nočnou morou, avšak vôbec nemusí byť. Aj napriek tomu, že ide o mierne nepríjemný zákrok, má veľmi dobré výsledky a preto sa označuje aj za najpresnejšiu diagnostiku.

helikobakter-test

Aké problémy môže helikobakter spôsobiť?

Keďže je helikobakter pylori baktéria, ktorá spôsobuje chronickú infekciu žalúdka (zápal žalúdka), ide o veľmi nepríjemný zdravotný problém. Štúdie potvrdili, že objaviť sa totiž môžu aj žalúdočné vredy, zápal žalúdka (gastritída), no a v niektorých prípadoch táto infekcia vyústila až ku vzniku nádoru žalúdka. Týmto všetkým nepríjemnostiam a zdravotným komplikáciám sa však môžete ľahko vyhnúť, ak sa budete držať odporúčaní a liečby, ktorá vám bude nastavená.

zápal-žalúdka_1

Čo spôsobuje túto infekciu?

Medzi najčastejšie príčiny vzniku tejto infekcie patrí helikobakter prenos. Je totiž známe, že baktéria Helicobacter pylori sa prenáša z človeka na človeka priamym kontaktom prostredníctvom slín, zvratiek alebo výkalov. Veľmi rýchlo sa šíri aj kontaminovanými potravinami, prípadne vodou.

Preto sa výskyt infekcie helikobakter zvyšuje v oblastiach, kde sú nehygienické životné podmienky, nedostatočný prísun pitnej vody, mnohopočetná domácnosť, prípadne domácnosť v ktorej žije osoba nakazená touto infekciou.

helikobakter-prenos

Mám helikobaktera. Čo mám robiť?

Ak sa u vás vyskytol helikobakter, zachovajte chladnú hlavu a riešte tento problém s pokojom, aj napriek tomu, že môže byť sprevádzaný nepríjemnými prejavmi. Určite liečbu nepodceňujte a venujte tejto infekcii pozornosť čím skôr.

Okrem správne nastavenej liečby je dôležitý zdravý životný štýl. Mali by ste konzumovať potraviny, ktoré sú ideálne na prirodzenú podporu črevného mikrobiómu. Napríklad acidko a helikobakter – to je kombinácia, ktorú helikobakter moc nemá rád, ale za to vaše črevá acidofilný nápoj ocenia. Určite konzumujte viac medu, olivového oleja, brokolice a do jedla skúste pridávať aj viac kurkumy. Kurkuma je totiž korenina, ktorá je tiež efektívne v boji s infekciou helikobakter, čo určite veľmi radi oceníte.

 

Týmto potravinám sa vyhýbajte!

Pokiaľ sa chcete čím skôr zbaviť helikobaktera, odporúčame vám vyhnúť sa konzumácii vyprážaných, korenených, mastných a pikantných jedál. Taktiež sa neodporúča konzumovať potraviny, ktoré nafukujú a dráždia žalúdok. Z jedálnička tiež skúste vyradiť sladkosti, alkohol a kofeínové nápoje. Na urýchlenie liečby sa tiež odporúča eliminovať stres a v neposlednom rade aj prestať s fajčením. Tieto faktory totiž liečbe rozhodne nenapomáhajú.

Nezabúdajte: Po 30. dňoch od ukončenia liečby by ste si mali spraviť test na prítomnosť baktérie Helicobacter pylori. Budete tak mať istotu, že ste sa baktérie úspešne zbavili a infekcia vám tak nebude hroziť.

cholesterol_6

Ako sa zbaviť helikobaktera?

Helikobakter liečba je skutočne nevyhnutná, ak sa chcete tejto baktérie zbaviť. Celá liečba je vo všeobecnosti zameraná na odstránenie baktérie z tráviaceho traktu. Existuje viacero spôsobov liečby. Napríklad, môže ísť o liečbu pomocou antibiotík, prípadne inhibítorov protónovej pumpy. Čoraz viac sa však preferuje prírodná liečba. Tá je totiž zameraná na podporu zdravia celého tráviaceho traktu.

Nezabúdajte: Na liečbu helikobaktera vám lekár predpíše na užívanie aj viacero rôznych druhov antibiotík naraz. Je to z toho dôvodu, aby sa zabránilo tomu, že si baktérie vytvoria rezistenciu na jedno antibiotikum. Okrem iného, ak sa pýtate, čo nemá rád helikobakter, je to nízka kyslosť v prostredí. Preto lekári často odporúčajú užívať aj lieky na potlačenie kyslosti, ktoré vedú aj k rýchlejšiemu hojeniu žalúdočnej výstelky.

lieky

Prírodná liečba helikobaktera

Počuli ste už niekedy o mastiche? Ide o prírodnú látku, ktorá má vedecky potvrdené priaznivé účinky na tráviaci trakt. Dokonca, masticha sa označuje aj za ,,zabijaka helikobaktera“. Je o nej známe, že podporuje celý tráviaci trak a zbavuje telo ťažkostí, ako napríklad pálenia záhy, nafukovania, bolesti brucha, kŕčov a žalúdočných vredov.

Pokiaľ budete mastichu užívať vo forme výživového doplnku pravidelne a po dlhú dobu, postupne dôjde aj k správnemu fungovaniu tráviaceho traktu. Preto, ak hľadáte alternatívnu, prírodnú liečbu tejto nepríjemnej infekcie, masticha môže byť tým správnym riešením.

masticha

Kedy je potrebná návšteva lekára?

Návštevu lekára by ste rozhodne nemali za žiadnych okolností podceňovať. Predsa len, ide o odborníka, ktorý vám bude vedieť poradiť a pomôcť najlepšie. Ak máte príznaky infekcie helikobakter dlhšiu dobu, objavujú sa čoraz častejšie a neustupujú ani po tom, čo ste vyskúšali prírodnú liečbu a iné odporúčania, je čas navštíviť lekára. Infekcia už totiž môže byť v rozsiahlejšom stave, kedy sú potrebné podrobnejšie vyšetrenia.