Draslík: Všetko, čo potrebujete vedieť o tomto jedinečnom mineráli

Draslík patrí medzi najdôležitejšie minerálne prvky a hrá v tele skutočne nenahraditeľné úlohy. Napríklad, podieľa sa na udržiavaní rovnováhy elektrolytov, reguluje optimálnu hladinu vody vo vnútri buniek a podporuje celkové zdravie. O čo vlastne ide, aké má draslík účinky a v akých formách ho je možné užívať? To všetko sa dozviete v tomto článku!

Najskôr si povieme niečo o tom, čo je to draslik. Vo všeobecnosti ide o tretí najrozšírenejší minerál v tele. Jeho úlohou je regulovať v tele tekutiny, vysielať nervové signály a regulovať svalové kontrakcie. Okrem iného, približne 98 % draslíka v tele sa nachádza práve v bunkách. 80 % s nachádza vo svalových bunkách a 20 % v kostiach, červených krvinkách alebo pečeni. Potvrdili to aj viaceré odborné štúdie.

Zaujímavosťou je, že keď sa draslík dostane do tela, začína fungovať ako elektrolyt. Telo ho tak používa na riadenie viacerých procesov, vrátane rovnováhy tekutín, svalových kontrakcií alebo nervových signálov. Aj to je dôvod, prečo vysoké alebo príliš nízke množstvo elektrolytov ovplyvňuje kľúčové funkcie v tele.

draslik

Je draslík vitamín?

Množstvo ľudí si myslí, že draslík patrí medzi vitamíny. Ide však o mýtus. Draslík je esenciálny minerál, ktorý sa podieľa na viacerých kľúčových úlohách v tele. Mýtus, že draslík je vitamín najčastejšie vzniká z dôvodu, že sa často spomína v spojitosti s vitamínmi, v tele má úplne odlišné funkcie v porovnaní s vitamínmi.

draslik-ucinky

Aké má draslik účinky?

Draslík má v tele hneď niekoľko dôležitých úloh. Aj to je dôvod, prečo ide o minerál, ktorého množstvo by ste rozhodne nemali podceniť. Má desiatky účinkov, no my vám predstavíme len niekoľko z nich, ktoré boli niekoľkokrát aj vedecky overené. A to pod dohľadom tých najkvalifikovanejších odborníkov.

Podporuje nervový systém

Ako už vieme, nervový systém má za úlohu prenášať správy medzi mozgom a telom. Tieto správy sú prenášané prostredníctvom nervových impulzov, pričom pomáhajú regulovať srdcový tep, svalové kontrakcie alebo reflexy.

Nervové impulzy sú generované sodíkovými iónmi, ktoré sa pohybujú smerom do buniek a pohyb von z buniek zase zabezpečujú draselné ióny. Pokles hladiny draslíka v krvi však môže výrazne ovplyvniť schopnosť tela vytvárať nervový impulz, čo potvrdili aj viaceré odborné štúdie. Aj to je dôvod, prečo vám dostatok draslíka v tele pomôže udržať normálnu funkciu nervov.

nervový-systém

Slúži ako prevencia pred mŕtvicou

Mŕtvica je život ohrozujúci stav, ktorý nastáva v situácii, kedy dochádza k nedostatočnému prietoku krvi do mozgu. Štúdie odhalili, že ide o príčinu smrti pre viac ako 130 tisíc obyvateľov Ameriky ročne.

V jednom výskume sa zistilo, že ľudia, ktorí jedli väčšie množstvo draslíka, mali o približne 24 % nižšie riziko mŕtvice ako ľudia, ktorí neprijímali dostatočné množstvo tohto minerálu. Okrem iného, konzumácia stravy bohatej na draslík, prípadne výživových doplnkov je spojená aj so zníženým rizikom srdcových chorôb.

mŕtvica

Pomáha predchádzať osteoporóze

Osteoporóza je ochorenie, ktoré je sprevádzané postupným rednutím kostí. Veľmi známe sú zlomeniny, ktoré sa ťažko hoja. Toto ochorenie je spájané hlavne s nízkymi hladinami vápnika a draslíka. Ide o minerály, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí.

Mnohé štúdie aj v tomto prípade ukazujú, že strava bohatá na draslík pomáha pri predchádzaní osteoporózy. V jednej zo štúdii sa skúmali ženy pred menopauzou, pričom vedci zistili, že tí ľudia, ktorí mali stravu bohatú na draslík, mali aj viac kostnej hmoty v dolnej časti chrbta a bedrových kostiach.

osteporóza

Draslík v potrave: Kde je najviac zastúpený?

Čo obsahuje draslík? Ak by ste chceli prijímať draslík do tela prirodzenou formou, existujú potraviny, v ktorých je zastúpený vo vyššom množstve. Prinášame vám prehľadnú tabuľku, v ktorej môžete nájsť potraviny s najvyšším obsahom draslíka. Nezabúdajte, že existuje viacero spôsobov, ako dodať do tela draslík. Nemusí ísť len o draslik v jedle, ale aj výživové doplnky. Ktoré potraviny obsahujú draslík?

 

Potravina (100 g)

Obsah draslíka v mg

Bravčové mäso

360 mg

Banány

350 mg

Orechy

470 mg

Zemiaky

410 mg

Špenát

450 mg

Hovädzie mäso

320 mg

Ryby

380 mg


V prípade, že nemáte dostatok draslíka v tele a pociťujete jeho deficit, odporúčame zaradiť viac týchto potravín do svojho jedálnička. Okrem toho sa odporúča konzumovať aj avokádo, melón, kokosovú vodu, fazuľky či sušené marhule. Všetky tieto potraviny sú bohaté na draslík, čo potvrdili aj mnohé štúdie.

Draslík – hodnoty, ktoré by ste mali poznať

Normálne hodnoty sa pohybujú v rozmedzí 3,8 – 5,0 mmol/l. K hyperkaliémii, teda nadbytočnému množstvu draslíka v tele, dochádza pri hodnotách, ktoré sú vyššie ako je 6,0 mmol/l.

Ak je hladina draslíka nad 7,0 mmol/l, môže ísť o život ohrozujúci stav, ktorý si vyžaduje lekársku starostlivosť. Rovnako, ako by ste nemali podceniť nedostatok draslíka v tele, rovnako by ste nemali podceniť ani jeho nadbytok.

Praktický tip: Aby ste si udržali normálne hladiny draslíka v krvi, je dôležité, aby ste dodržiavali odporúčané dávkovanie výživových doplnkov. Všetko vždy závisí od konkrétneho produktu, nakoľko sa odlišujú svojou formou a obsahom draslíka v miligramoch.

draslik-v-potrave

Výživové doplnky sú tiež účinné

Ak viete, že draslík v potravinách neprijímate až tak často, na rad nastupujú výživové doplnky. Tie môžete užívať vo forme tabliet alebo kapsúl. Čo sa týka dávkovania, všetko závisí od konkrétneho výživového doplnku. Odporúčaná denná dávka draslíka je však približne 370 mg. Všetko závisí od konkrétneho zdravotného stavu a potrieb, preto sa dávka môže individuálne aj prispôsobiť. Samozrejme, vždy po konzultácii s lekárom.

Vedeli ste, že: dospelý človek má v tele len 5 gramov draslíka? Aj to je dôvod, prečo by ho mal každý doplniť. Či už stravou alebo z výživových doplnkov.

draslik-tablety

Pozor na zvýšený draslík v krvi

Príliš vysoký obsah draslíka v organizme sa nazýva hyperkaliémia. Prejaviť sa môže bolesťou brucha, hnačkami či zvracaním. To však zďaleka nie je všetko. Medzi časté symptómy zvýšeného draslíka v krvi patrí aj bolesť na hrudi, búšenie srdca, nepravidelný či rýchly tep, svalová slabosť alebo necitlivosť v končatinách.

Čo však spôsobuje hyperkaliémiu? Najčastejšie ide o problémy s obličkami, užívanie liekov na krvný tlak či pri predávkovaní. Zvýšený draslík v tele môže vzniknúť aj z dôvodu Addisonovej choroby – ide o stav, ktorý je charakterizovaný nedostatočnou funkciou nadobličiek a dokáže tak ovplyvniť reguláciu draslíka v organizme.

draslik-v-krvi

Ako znížiť draslík v krvi?

Ak trpíte hyperkaliémiou, mali by ste venovať pozornosť viacerým dôležitým faktorom. Pri nadbytočnom množstve draslíka v tele je totiž dôležité, aby ste obmedzili konzumáciu potravín s vysokým obsahom draslíka.

Taktiež by ste si mali kontrolovať aj lieky, ktoré užívate, nakoľko niektoré z nich môžu zvyšovať hladinu draslíka. Najčastejšie ide o lieky, ktoré sú určené na liečbu vysokého krvného tlaku. Určite však odporúčame tento stav konzultovať s lekárom, ktorý vám poradí najlepšie, ako máte postupovať.

Čo sa týka potravín, konzumovať môžete jablká, čerešne, grapefruity, zelené fazuľky, baklažán, vajcia, hydinu, tuniaka či hovädzie mäso či orechy alebo koláče. Taktiež sa odporúča piť vodu, čaj alebo kávu. Všetky tieto potraviny sú bezpečné pri nadbytočnom draslíku v organizme.