Borelióza ako závažné ochorenie, pochádzajúce z kliešťa: Aké sú prejavy a možnosti liečby?

Leto. Obdobie, kedy je konečne čas na zábavu, oddych a robenie vecí, ktoré vás jednoducho bavia. Pri letných radovánkach by ste si však mali dávať pozor aj na kliešte. Aj keď ide o malé stvorenie, ktoré je často voľným okom v tráve neviditeľné, po jeho prisatí môžu u vás nastať komplikácie. Jednou z nich je aj lymská borelioza.

Čo je borelióza? Odborne sa nazýva aj ako lymská borelióza. Ide o infekčné zápalové ochorenie, ktoré zvykne postihovať viacero orgánov naraz. Na človeka sa táto infekcia prenáša po uhryznutím infikovaným kliešťom. Infekciu spôsobuje baktéria Borrelia burgdorferi. Ako však kliešť príde k takejto baktérii? Nakazí sa po kŕmení infikovanými myšami, vtákmi či jeleňmi.

Vedeli ste, že: kliešť musí byť prisatý na človeku približne 48 hodín, aby došlo ku vzniku infekcie? To znamená, že čím skôr zo seba kliešťa bezpečne odstránite, tým sa znižuje riziko nákazy.

borelioza-následky

Borelióza: príznaky, pri ktorých by ste mali spozornieť

Príznaky boreliózy sa vo všeobecnosti rozdeľujú do troch základných štádií: prvého, druhého a tretieto štádia

Prvé príznaky boreliózy sa zvyknú objavovať do 30 dní od uhryznutia kliešťom. Štúdie potvrdili, že ľudia s boreliózou trpeli hlavne na vysokú horúčku, zvýšenú únavu, opuchnuté lymfatické uzliny, ale aj bolesť kĺbov a svalov. Medzi hlavné borelioza príznaky a následky patrí aj bolesť hlavy, poruchy spánku, horšia sústredenosť či stuhnutý krk.

V druhom štádiu, ktoré vzniká po mesiacoch od infekcie, sa môže objaviť aj zápal srdcového svalu, vysoký tlak, ale aj zápal mozgových blán. Zápal sa pri neliečení môže rozšíriť do celého tela a postihnúť viacero orgánov či tkanív.

Keďže dnes už vieme, ako sa prejavuje borelióza, poznáme aj závažnosť tejto infekcie. Rozhodne nejde o ochorenie, ktoré by sa malo brať na ľahkú váhu. Práve naopak, tento problém je potrebné riešiť hneď v začiatkoch a poradiť sa s odborníkmi.

neliečena-borelióza

Borelióza fľak ako znak prvých prejavov

Vo včasnej fáze boreliózy sa na koži v oblasti prisatia vytvára červená kruhová oblasť, ktorá sa postupne rozširuje a uprostred je vyblednutá. Takýto fľak nebolí, no okolie môže byť na dotyk teplejšie. V takomto prípade by ste mali ihneď vyhľadať lekára, nakoľko ide o jasný príznak lymskej boreliózy. Preto sa vždy po prechádzke v prírode nezabúdajte skontrolovať. Dôkladne si prezrite telo a skontrolujte či nenájdete prisatého kliešťa. Ak si nájdte miesto kde ste mali prisatého kliešťa ale nedopatrením ste ho odtrhli, miesto si pravidelne kontrolujte či sa vám na mieste uhryznutia nezačína tvoriť spomínaný fľak.

borelioza-príznaky

Príznaky sa môžu vyskytnúť aj rok po infekcii

Príznaky boreliózy sa môžu vyskytnúť niekoľko mesiacov, až rok po infekcii (neskoré štádium). Tieto prejavy sú však často závažnejšie a patrí medzi nich ochrnutie tvárových svalov, opuchnuté kĺby, poruchy koncentrácie či poškodenie nervov v celom tele. Taktiež je veľmi častá necitlivosť niektorých častí tela či kardiovaskulárne poruchy.

Borelióza u detí môže spôsobiť vážne následky

Po pobyte v prírode by ste mali dôkladne skontrolovať aj vaše deti. Aj u nich totiž môže vzniknúť borelióza z kliešťa. Nakoľko malé deti ešte nemajú dokonale vyvinutý nervový systém, môže pre nich táto infekcia predstavovať závažné následky. Nezabúdajte, že čím dlhšie je kliešť prisatý, tým vyššie riziko nákazy vzniká. U detí si všimnete prejavy tak, že sa im na koži objavia začervenané fľaky, deti sú viac plačlivé, unavené a sťažujú sa často na bolesť celého tela. V takýchto prípadoch je návšteva lekára skutočne nevyhnutná.

borelióza-u-detí

Liečba pomocou antibiotík

Mnohí sa pýtajú: ,,Dá sa vyliečiť borelióza?“. Odpoveď je: ,,Samozrejme, že áno!“. Nakoľko ide o chorobu, ktorú vyvolávajú baktérie, liečba prebieha pomocou antibiotík. Tie je potrebné užívať zväčša 2 – 3 týždne (podľa doporučenia lekára). Najčastejšie sa používajú penicilínové antibiotiká, tetracyklíny, prípadne cefalosporíny.

Dôležité je, aby sa s liečbou začalo včas, hneď po objavení prvých príznakov. Keď sa začnete liečiť skôr, môžete vďaka tomu predísť mnohým závažným zdravotným komplikáciám a následkom. Borelioza liečba antibiotiká je vo väčšine prípadov úspešná a zaberá takmer ihneď. Nezabúdajte, že predpísané antibiotiká je nutné užívať až do konca predpísanej liečby. Svojvoľné ukončenie liečby môže mať za následok obnovenie ochorenia, nakoľko antibiotiká nestihli vyhubiť všetky baktérie spôsobujúce boreliózu.  Ďalším dôležitým predpokladom úspešnej liečby je nevystavovanie sa extrémnej záťaži (necvičte, nevykonávajte námahavú fyzickú aktivitu) skúste čo najviac relaxovať. Aj pokiaľ vám ustúpili príznaky ochorenia nezabúdajte, že telo môže stále bojovať s bakterálnou infeciou, takže mu doprajte oddych.

lymská-borelióza-liečba

V závažnejších prípadoch je potrebná hospitalizácia

Pokiaľ ide o závažnejšie prípady boreliózy, potrebná je hospitalizácia. Takáto situácia však nastáva hlavne keď je infekcia neliečená a podceňovaná. V prípade hospitalizácie sú antibiotiká podávané infúziami, pričom sa často vyžaduje aj liečba kortikoidmi.

borelióza-hospitalizácia

Prírodná liečba

V súčasnej dobe ide čoraz viac do popredia prírodná liečba, avšak v tomto prípade by ste mali dať hlavne na rady lekára a nič nepodceniť. V prípade liečby boreliózy je antibiotická liečba nevyhnutná.  Avšak, po doužívaní antibiotík môžete liečbu podporiť o výživové doplnky posilňujúce imunitný systém. Ideálne je dopriať si aj detox pečene, nakoľko bola pečeň vystavená dlhodobému pôsobeniu antibiotík. Čo sa týka byliniek, odporúča sa zakúpiť púpavu lekársku, ktorá má detoxikačné vlasnosti alebo žihľavu bohatú na minerály. Z týchto byliniek si môžete robiť, napríklad, prírodné čaje.

Popri užívaní antibiotík môžete brať aj probiotiká alebo laktobacily. Tie však treba užívať v dostatočnom časovom odstupe od antibiotík (aspoň 2 hodiny). No a v neposlednom rade je dôležité eliminovať stres, vyhýbať sa napätým situáciám, pokiaľ je to možné a viac sa hýbať. Zdravý životný štýl pomôže aj v tomto smere. Nezabúdajte piť dostatok čistej vody, nakoľko telo je počas ochorenia oslabené.

Nezabúdajte: Imunitu môžete posilniť aj pomocou vitamínov skupiny C, B12 alebo B6. Veľmi odporúčané sú aj omega – 3 mastné kyseliny.

Borelióza prenos

Vieme, že boreliózu prenášajú infikované kliešte. Nejde však o jediný hmyz, ktorý dokáže túto infekciu preniesť na človeka alebo zviera. Veľmi často je spájaná aj borelióza – komár. Taktiež ide o krv sajúci hmyz. Rovnako môže dôjsť k prenosu prostredníctvom múch. Kliešť tak v tomto prípade nie je pravidlom a je dôležité sa zamerať na pozorovanie príznakov, ktoré sme si spomínali vyššie. Na základe nich budete s istotou vedieť, či ste dostali infekciu alebo nie.

neliečena-borelióza

Aké komplikácie môžu vzniknúť?

Pri neliečení môže dôjsť k rôznym komplikáciám. Napríklad, neliečená borelióza prechádza často do chronického ochorenia – tzv. chronickej boreliózy. V takomto prípade sa môžu vážne prejavy objaviť aj niekoľko rokov po nakazení infekciou. Medzi ďalšie vážne následky patrí aj poškodenie srdca, kĺbov či nervového alebo pohybového systému.    

zápal_3

Ochorenie, ktoré sa nesmie podceniť

Borelióza je závažné ochorenie, ktoré môže spôsobiť viacero vážnych následkov, veľa takých, ktoré sa už zvrátiť ani nedajú. Takéto problémy vznikajú v situácii, kedy sa infekcia nezačne liečiť v začiatkoch. Preto je dôležité, hneď po objavení prvých príznakov, navštíviť lekára a poctivo užívať predpísané antibiotiká podľa pokynov. Dobrou správou je, že trvalým a vážnym komplikáciám sa viete efektívne vyhnúť, avšak musíte zahájiť liečbu boreliózy včas a dodržiavať všetky odporúčania.

doktor

Ako predísť borelióze?

Našťastie, existuje viacero odporúčaní, vďaka ktorým môžete borelióze efektívne predísť. V prvom rade by ste sa mali chrániť vhodným oblečením. Dávajte si na seba dlhé nohavice, tričká s dlhým rukávom a uzavretú obuv. Používajte účinné repelenty, ktoré zabránia prisatiu kliešťa. Najvhodnejšie sú repelenty v podobe sprejom alebo krémov.

Keď sa vrátite domov, podrobne sa prezrite a osprchujte sa. Následne si skontrolujte aj oblečenie, ktoré ste mali na sebe, nakoľko aj na ňom sa môžu nachádzať infikované kliešte. Ak na sebe predsa len spozorujete kliešťa, odporúčame vám ho odstrániť čím skôr. Ideálne do 12. hodín od prisatia. Môžete tak urobiť svojpomocne, prípadne navštíviť lekára. Po vytiahnutí kliešťa sledujte stav kože v okolí uhryznutia ďalšie dni, prípadne aj týždne a predíďte vďaka tomu komplikáciám.